Ryggkirurgiska kliniken, som har funnits sedan slutet på 1980-talet, ingick i köpet när vårdkoncernen Aleris tog över konkurrenten Proliva i april. Kort därpå beslutade de nya ägarna att lägga ner den. Då var det ännu inte klart vad som skulle hända med de 45 anställda. Nu har beskedet kommit:
– Personalen sades upp den 31 augusti. En del av dem har redan gått vidare till andra uppdrag och en del deltar i avvecklingen fram till januari, det varierar, säger klinikens verksamhetschef och vd Sandra Schönbeck.
Hon tillägger att de anställda kirurgerna kommer att fortsätta jobba på Aleris kliniker i Nacka och Södertälje.
– Det är givetvis jättetråkigt att komma med ett sådant besked till medarbetare som har gjort ett bra jobb och har haft väldigt nöjda patienter i 33 år.
Samtidigt poängterar Sandra Schönbeck att hon står bakom beslutet.
Under 2019 genomfördes uppemot 800 operationer och 4 500 mottagningsbesök på ryggkliniken i Löt, enligt Aleris. Trots det har den inte gått runt ekonomiskt. Verksamheten har visat röda siffror i flera år, enligt Sandra Schönbeck.
Nedläggningen blev en konsekvens av det ekonomiska läget och en tuff konkurrens om patienterna, enligt koncernen. Företaget hänvisar numera sina patienter till filialerna i Södertälje och Nacka. Hit ska även patienter som fortfarande är i behov av eftervård vända sig.
I januari ska Ryggkirurgiska flytta ut från lokalerna i Löt, men redan nu har vårdverksamheten slutat. Förra veckan tog kliniken emot sina sista patienter och den allra sista blev Strängnäsbon Sylvia Öhrberg i fredags.
– Det känns inget särskilt. Jag tänkte inte så mycket på det, men jag kan inte mer än att tycka att det är synd, säger 84-åringen och tillägger:
– Kliniken ligger så bra till och det finns många som väntar på ryggoperationer. I Eskilstuna är det lång väntetid.
Sylvia Öhrberg opererades för ryggradsförträngning den 13 oktober. Uppföljningsbesöket i fredags var hennes sista.
– Jag pratade en del med sjuksköterskorna. Någon skulle gå i pension, men de andra fick söka nya jobb, säger hon.
Stämningen var ändå god, anser Sylvia Öhrberg.
– Sjuksköterskorna och läkarna var jättebussiga och hjälpsamma. Jag har absolut inget att klaga på, säger hon.