Etage har tröttnat – på kommunens trakasserier

Nöjespalatset Etage på Eskilstunavägen i Strängnäs har tröttnat.
En av krogens ägare, Thomas Durmaz, säger att attityden och avgifterna för tillsynerna från Strängnäs kommun har gjort det svårt att driva krogen, restaurangen och klubben.
– Jag tycker det känns som trakasserier, säger han.

Etage öppnade under hösten 2024. Ägaren är nu rädd att han kan tvingas stänga verksamheten.

Etage öppnade under hösten 2024. Ägaren är nu rädd att han kan tvingas stänga verksamheten.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2025-02-07 18:50

Nyheten i korthet

  • Nöjespalatset Etage i Strängnäs kan komma att stänga. Ägaren riktar kritik mot kommunens tillsynsavgifter och attityd.
  • Ägaren Thomas Durmaz anklagar kommunen för trakasserier efter tre kontroller på lika många månader, med avgifter på totalt 27 000 kronor.
  • Kommunen har anmärkt på bristande brandskydd, medhavd alkohol och oordning, och menar å sin sida att inspektörer och handläggar sköter sitt arbete på ett professionellt sätt.

Totalt tre kontroller har genomförts på Etage av miljöenheten på lika många månader. Det första besöket gjordes i oktober under marknadshelgen och resterande två i december. För de tre besöken säger Thomas Durmaz att han har fakturerats 27 000 kronor.

Han tycker att avgifterna för de här tillsynerna är orimliga – "fantasisummor" kallar han dem – och att det har genomförts fler gånger än vad han anser är rimligt.

– Under de tio år som jag har drivit krog i Örebro så har det aldrig någonsin kommit någon avgift. Inte heller för de verksamheter jag har haft i Södertälje och Stockholm. Ska de komma och göra en efterkontroll så tar de ut en symbolisk summa, säger han.

Från besöket på marknadshelgen anmärkte kommunens kontrollanter bland annat på bristande brandskydd, medhavd alkoholdryck och oordning inomhus och på toaletterna. I anteckningarna står det:

"Kladdigt på golv vid toa entréplan, på mellanplanet och på nedreplan. Skorna fastnade på golvet.. [...] Burk, glasflaska och glas stod på golvet på nedre plan. Två gäster drack alkohol utanför serveringsytan [...] Tom spritflaska låg bakom toalett (bedöms att det är en medhavd dryck)."

Thomas Durmaz säger att den medhavda drycken i det fallet har varit små flaskor som med enkelhet kan gömmas på gästernas person och som därför blir nästan omöjliga för vakterna att upptäcka.

– De här små flaskorna är så små att tjejer kan ha dem i sin bh. Ska man anställa någon som ska gå igenom deras bh också? Det funkar ju inte. Vi kollar vad folk har i väskorna men vi kan inte visitera människor på det sättet. Då spelar det inte någon roll ifall du har fyra vakter eller om du har tio eller tjugo, det kvittar.

undefined
Strängnäs kommun har genomfört tre tillsynsbesök på Etage sen krogen/klubben öppnade. Det första var en rutintillsyn medan övriga två besök var av uppföljningskaraktär.

Vad det skulle vara för brister i brandskyddet vet inte Thomas Durmaz om. Delar av det som anmärkts på som "medhavd dryck" säger han är dryck som de säljer i barerna, till exempel burkar och flaskor. Att det anmärkts på att det var kladdigt på golvet under marknadshelgen är han inte heller särskilt imponerad över.

– Vi hade 620 personer här och de menar på att det var kladdigt på golvet vid toan och entrén. Vad förväntar du dig när du går till ett ställe där det är nattklubb? Menar du verkligen att ingen stänker eller spiller? Det låter idiotiskt.

Vid ett senare besök anmärker kontrollanterna på att en av gästerna verkar vara narkotikapåverkad.

"Påtalar för vakten som säger att de stänger snart och då får han gå ut", skriver kontrollanterna.

Under hemvändarkvällen den 25 december är polisen inne och söker efter droger på toaletterna och hittar då spår av kokain.

Gällande narkotikan svarar Thomas Durmaz samma sak som angående de medhavda alkoholflaskorna: De kan helt enkelt inte visitera folk noggrant nog för att filtrera bort dem som knarkar.

– Vi gör så gott vi kan och försöker hålla droger borta. Men om någon trycker in det i röven, så att säga, och går in på muggen för att plocka ut det, vad kan vi göra?

Thomas Durmaz tycker att han inte har fått gehör hos kontrollanterna när han försökt förklara omständigheterna kring bristerna de hittat.

– Jag tycker det känns mer som trakasserier. De här myndigheterna är under all kritik. Hade jag vetat att de var så komplicerade att ha att göra med så hade vi aldrig öppnat en klubb här. Det verkar mer som att Strängnäs motverkar krogar och inte att de försöker hjälpa dem.

Han fortsätter:

– Om det är de här bristerna hos oss som inspektören påstår att det är så borde man i min värld dra tillbaka tillståndet.

undefined
Etage öppnade under hösten 2024. Ägaren är nu rädd att han kan tvingas stänga verksamheten.

Berit Rydberg är alkoholinspektör på samhällsbyggnadskontoret. Hon säger att de vanligaste bristerna de ser rör brandskydd och personalliggare. Det är inte lika vanligt att se alkohol utanför serveringsområdet, säger hon.

– Det kan hända ibland att folk tar med sig dryck men oftast är det en personal, entrévärd eller ordningsvakt som ser det och stoppar den personen.

Att det skett tre tillsyner på tre månader ser inte Berit Rydberg som något ovanligt i det här fallet, då den första var en rutintillsyn och de övriga var uppföljningstillsyner.

– Eftersom den första uppföljningstillsynen hade en brist (alkoholdryck utanför serveringsyta, reds. anm.) så blev det en till uppföljning därefter. Hade den första tillsynen inte resulterat i någonting hade det troligen inte blivit någon mer tillsyn av verksamheten under 2024.

– Om man tittar tillbaka i tiden så finns det de som har haft tillsyner i princip varannan månad. Det beror lite på ställets verksamhet.

Ägaren tycker själv att en anmärkning på till exempel ett kladdigt golv är något som återfinns på i princip alla sorters krogverksamheter. Hur ser ni på det? Är det några brister som väger tyngre än andra?

– Vi tittar på totalen. Är det flera saker så resulterar det i uppföljande tillsyn. Hade det bara varit kladdigt på golvet – vilket man kanske kan se till att åtgärda om man har tillräckligt med personal – så hade vi kanske bara noterat det, men det var en del av oordningen i det totala sammanhanget. 

Angående småflaskorna som går att gömma på kroppen håller Berit Rydberg med om att det inte går att inspektera tillräckligt noga för att hitta dessa.

– Men då är det också upp till personal att se till att de här flaskorna inte blir liggande och att man har dialog med kollegor där man ser till att alla är extra observanta på det. Det krävs ju tillräckligt med personal som håller ordning och ser till att man följer lagen.

Gällande anklagelserna om att det skulle röra sig om trakasserier mot den enskilda verksamheten så dementerar Lena Strömvall, miljöchef på Strängnäs kommun, starkt dessa.

– Nej, men det är klart att det inte är trakasserier. Vi har väldigt professionella handläggare som noterar det de ser och som är relevant för alkoholtillsynen, och är det man ser avvikande eller problematiskt jobbar man vidare med. Jag har fullt förtroende för mina handläggare – och att de agerar på det de ska agera på.

Hon berättar att de brister som påträffats inte kommer att leda till att serveringstillståndet dras in – åtminstone inte i första taget.

– Det är inte det första steget man gör, om det är någonting. Är det så att vi kommer fram till att det behöver göras någonting så är det första steget en erinran, där man talar om att vad som behöver åtgärdas. Om det inte görs blir det en varning. Och det är först efter att man fått en varning och det som inte är bra fortsätter att vara det så kan det bli ett återkallande. Men det är långt ifrån att det är en risk för det i det här stadiet, säger Lena Strömvall.

Fotnot: Vi har gjort ett förtydliggande av en tidigare rubrik.

Karta: Etage
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!