– Bevisningen är stark. Om vi inte tror att det kan bli en fällande dom är vi som åklagare skyldiga att inte åtala. I Sverige har vi dock en muntlighetsprincip som gör att ett avslutande beslut måste ske i rätten, säger han.
Det var under torsdagen som åtalet väcktes mot de fem unga män från Strängnäs som misstänks ligga bakom flera av de senaste månadernas inbrott, skadegörelser och stölder runt om i kommunen.
I olika konstellationer och vid olika tillfällen har männen varit inblandade i diverse brott, enligt åtalet. Det är däremot enbart en person som misstänks för att ha varit delaktig vid samtliga brottstillfällen.
– Det har varit lite grann av ett pusselläggande. Det är en form av seriebrottslighet, i alla fall när det gäller de två som har suttit häktade, säger Henrik Olin och fortsätter:
– De har varit väldigt aktiva och det här har varit brott som har ställt till det för en hel del personer.
I flera av fallen erkänner några av männen, men vid andra fall förnekar männen brott. Enligt Henrik Olin är en del av bevisningen i form av dokumentation som filmer och bilder så pass stark att det ändå kan leda till en fällande dom.
– Det är vid rättegången som det avgörs. Preliminärt kommer den att inledas nästa vecka. Det är så pass många ärenden att det kan ta några dagar, säger han.