Åklagarens förslag: 16-åringen bör dömas till fängelse

16-åringen från Strängnäs kommun stod åtalad för att ha försökt skjuta ihjäl två personer inom loppet av några dygn. Nu är rättegången över och chefsåklagaren Robert Eriksson vill se att ynglingen döms till ett långvarigt fängelsestraff, sin låga ålder till trots.

Den första skjutningen ägde rum den 27 augusti i Högbrunn. Den maskerade skytten fångades på bild när han kikade fram bakom ett hörn, strax innan skotten föll.

Den första skjutningen ägde rum den 27 augusti i Högbrunn. Den maskerade skytten fångades på bild när han kikade fram bakom ett hörn, strax innan skotten föll.

Foto: Polisen

Strängnäs2024-02-02 15:46

Samtidigt riktas en rejäl känga mot att Strängnäs kommun inte fanns representerad i Nyköping.

– Det är något som jag reflekterade över i torsdags. Jag tycker det är konstigt. Men det är deras aktiva val, och kommunen har väl en j-a massa unga inlåsta.

Har man nån slags plikt att närvara?

– Jag kan inte de reglerna, och vet heller inte vilken kommunens plan för 16-åringen är. Men det handlar om en ung person, misstänkt för allvarliga brott.

Tonåringen har redan fällts två gånger i Eskilstuna tingsrätt, den senaste domen på nio månaders sluten ungdomsvård meddelades i mitten av januari.

Han har suttit placerad på Sis-hem.

Under en permission på sensommaren där han skulle besöka familjen i hemkommunen avvek tonåringen.

Han var borta i ungefär en månad men har i förhör inte velat säga var han befunnit sig.

Det är dock fastslaget att 16-åringen under några dagar i slutet av augusti tog in på hotell i Nyköping. Och på rummet hittades senare en patron.

undefined
Skottlossningarna i Nyköping inträffade i slutet av augusti.

Den sörmländska residensstaden skakades av tung brottslighet under en hel månad och den vågen ska ha startat med att två personer blev skjutna. 

Båda överlevde, en av dem på ett mirakulöst sätt enligt Robert Eriksson, som alltså vill se 16-åringen placerad i fängelse om han fälls för dessa brott.

– Han har redan dömts två gånger till sluten ungdomsvård. Detta är tredje rättegången för honom och brotten som han åtalats för är väldigt allvarliga.

16-åringen satt häktad i två månader i april–juni och häktades på nytt i september med anledning av skotten i Nyköping.

Några timmar efter huvudförhandlingens slut upphävdes dock häktningen av Nyköpings tingsrätt.

– Det har jag ingen åsikt om, i fall han sitter i häkte eller befinner sig på ett Sis-hem, kommenterar chefsåklagaren.

Domen meddelas den 8 februari.

– I min slutplädering var förslaget att döma honom till sju års fängelsestraff. Men beslutet fattats av tingsrätten, säger Robert Eriksson.

Försvarsadvokaten Philip Hedberg ger svar på tal:

– Åklagarens påföljdsförslag är helt orimligt. Hans åtal bygger dessutom på indicier. Jag och min klient hoppas på ett frikännande.

– Kraven för en fällande dom är högt ställda, tillägger Philip Hedberg.

Hur mår din klient?

– Det kan jag inte gå in på, men det klart att det tär på en 16-åring att sitta häktad i fyra–fem månader.

Hur tolkar du att han fick lämna häktet i torsdags kväll?

– Jag vill inte alls prata om det.

undefined
Thord Modin (S), socialnämndens ordförande Strängnäs, är oförstående till den kritik som riktas från åklagaren.

SVT Sörmland uppger att 16-åringen erkänner att han befann sig i Nyköping under den aktuella perioden men att han nekar till brott.

Thord Modin (S), ordförande för socialnämnden i Strängnäs kommun, håller inte med Robert Eriksson i dennes kritik.

– I fall som detta håller vi kontinuerlig kontakt med åklagare och polis och tar beslut om insats och placering. Vi har gjort det även i detta fall med stöd av LVU och efterföljande placering på Sis.

– Nu kan jag inte uttala mig om enskilda ärenden, men om häktningen hävts så har vi tagit honom till ett Sis-hem. Det är ett brådskande beslut. 

Är han tillbaka på det hem som han avvek från i somras?

– Jag tror inte att det är samma.

Fler personer med Strängnäskoppling sitter frihetsberövade, misstänkta för andra grova brott begångna i Nyköping i höstas.

– Ja, det finns ungdomar med kopplingar till kriminella nätverk. Men likadant där, jag kan inte gå in på enskilda ärenden.

Detta är Sis

Statens institutionsstyrelse, Sis, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem:

"Vi ger ungdomar och vuxna som kommer till oss bättre förutsättningar för socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Socialtjänsten placerar hos oss efter beslut i förvaltningsrätten. Vi tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård."

Källa: Statens institutionsstyrelse.

Karta: Nyköpings Tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!