Åkte runt med hembyggt hagelgevär – döms till fängelse

En 35-årig Strängnäsman har dömts till ett halvår i fängelse efter att ha haft ett hemmabyggt hagelgevär med sig i bilen.

I samband med ett misstänkt narkotikabrott hittades ett hembyggt hagelgevär och patroner i 35-åringens bil.

I samband med ett misstänkt narkotikabrott hittades ett hembyggt hagelgevär och patroner i 35-åringens bil.

Foto: Polisen

Strängnäs2020-09-21 17:17

I maj i år hittade polisen ett hagelgevär och skarpa patroner i en bil tillhörande en drogpåverkad 35-årig Strängnäsman, på allmän plats. Han häktades snart, misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

Mannen är tidigare fälld för narkotikabrott, olovlig körning, fortkörning, rattfylleri och brott mot knivlagen. Så sent som 2018 dömdes han till åtta månaders fängelse.

Frivården Eskilstuna bedömer att mannen har "ett tydligt övervakningsbehov". Han har ett prokriminellt umgänge, ett mångårigt missbruk och har bland annat försökt köra ifrån polisen med bil tills han kraschade.

Vapenbeslaget gjordes i Uppsala, så rättegången hölls i Uppsala tingsrätt som fällde 35-åringen för vapenbrott. Enligt domskälet saknas säkra uppgifter om huruvida vapnet är funktionsdugligt eller inte, så grovt brott går inte att styrka.

Mannen erkände vapenbrott. Han sa att han känt sig hotad och köpt hagelgeväret för att skydda sig, men inte använt det. 35-åringen sa sig vara beredd att acceptera den påföljd rätten skulle välja, men att han helst ville bli kvitt sitt missbruk.

När domen föll den 3 juli blev påföljden sex månaders fängelse, utan krav på behandling.

Några dagar tidigare hade mannen släppts ur häktet i väntan på dom, så Kriminalvården skickade en kallelse till mannens senast kända adress. Kallelsen kom dock i retur, då det visade sig att 35-åringen flyttat. Det kom därför att dröja en bit in i september innan mannen kunde spåras och börja avtjäna sitt straff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!