Turismen i Strängnäs är svagare än i andra Sörmlandskommuner. Utifrån antalet kommersiella gästnätter – alltså övernattningar på hotell, vandrarhem, campingar och i stugbyar – har HUI research tagit fram ett index, där 100 utgör rikssnittet. Strängnäs index är 42, vilket är en bottenplacering i ett sörmländskt sammanhang. Siffrorna visar också att Strängnäs kommun står för endast åtta procent av de kommersiella gästnätterna i länet.
– Jag har ingen direkt teori om varför. Det är ändå positivt att vi har vänt trenden och att det går åt rätt håll nu, säger Anette Lilja som är turismansvarig i kommunen.
Hon syftar på att antalet kommersiella gästnätter i Strängnäs kommun uppgick till 82 268 under 2015. Det innebär en ökning på 1,6 procent sedan året innan. Men räknas campingarnas besökare bort är resultatet i stället negativt, visar siffrorna.
– Campingarna genererar många gästnätter. Löts camping, men även campingen i Mariefred, har många campare som står där hela året eller hela sommaren. De gästnätterna räknas ju också, säger Anette Lilja.
Kristina Fält och Lars Sundstedt från Eskilstuna är just sådana campinggäster i Löt. Deras Cabby står på en av campingens 107 fasta platser.
– Förut var vi ett gäng som åkte runt till olika campingar på somrarna, men de senaste tre–fyra åren har vi varit stående här. Det är nära från Eskilstuna, och så har vi en son som bor i Strängnäs med sin familj, säger Kristina Fält för att förklara varför valet föll på just Löts camping.
Servicen på campingen är också bra, en anledning till att de stannat kvar. Och nog tycker de om staden.
– Vi är inte sådana som går på museum eller så. Men vi brukar gå runt i staden, ta en glass i hamnen och titta på båtarna. Några gånger har vi varit och fikat på Grassagården. Eller på Prinsen, vi brukar ta med oss kaffebröd därifrån till husvagnen, säger Lars Sundstedt.
Enligt Leif Norén, campingvärd på Löt, är det ständig kö till de fasta ställplatserna. Framåt midsommar kommer även de 35 rörliga platserna på campingen att vara upptagna av mer tillfälliga gäster.
Lika fullt är det inte på hotell och vandrarhem i Strängnäs kommun. Beläggningsgraden, det vill säga till vilken grad rummen är bokade, är ändå högre i Strängnäs jämfört med Sörmland som helhet. Utslaget över hela året uppgick den till 49 procent i Strängnäs, vilket kan jämföras med 44 procent i Sörmland och 54 procent i hela landet.
– Vi har tappat boendeanläggningar i kommunen de senaste åren, vilket gör att antalen bäddar har minskat. Men samtidigt så finns det utrymme för fler att övernatta på de ställen vi har kvar. Det vi kanske saknar är fler lite enklare boenden, säger Anette Lilja.
Utöver kommersiella gästnätter bidrar också icke-kommersiella gästnätter – det vill säga övernattningar i eget fritidshus eller hos släkt och vänner – och dagbesök till turismen. Medan de kommersiella gästnätterna i Strängnäs uppgick till drygt 82 000 under 2015, räknas de icke-kommersiella gästnätterna till 453 000 och dagbesöken till 314 000 stycken.
– De övernattande genererar mer pengar än dagsbesökarna, så där har vi en del att jobba på, säger Anette Lilja.