Äldre kvinna i Strängnäs fortsatt försvunnen

Sökandet efter den äldre kvinna som försvann i Strängnäs i lördags fortsätter, med insatser från både polis och Missing people. Under måndagskvällen trappades sökandet upp ytterligare och Missing People har kallat allmänheten till samling vid lunchtid på tisdagen.

Missing people ber allmänheten att skicka in alla tips de kan för att assistera i sökandet efter den försvunna kvinnan.

Missing people ber allmänheten att skicka in alla tips de kan för att assistera i sökandet efter den försvunna kvinnan.

Foto: Linus Nilsson

Strängnäs2023-07-24 12:03

(Artikeln har uppdaterats sedan den först publicerades.)

Kvinnan, som är i 80-årsåldern, försvann runt lunchtid på lördagen. Hon begav sig till fots från ett äldreboende i centrala Strängnäs och har inte setts till sedan dess.

Både polisen och Missing people har gått ut med efterlysningar på Facebook där de ber allmänheten att hålla utkik efter en kvinna som stämmer överens med de utlysta signalementen.

– Det är svårt att sia om hur länge insatsen kommer att pågå. Det är en äldre människa som försvunnit och just därför är det väldigt angeläget att få reda på var hon är någonstans eller varför hon är borta, säger polisens presstalesperson för polisregion öst, inspektör Marcus Anefur.

– Är man en äldre människa kan man vara extra utsatt om man är utomhus. Det är inte jättevarmt på natten fastän det är sommar. Även vädret kan påverka när det kommer till hur högt vi prioriterar sökandet.

Det finns inga misstankar om brott i händelsen.

Hittills har polisen jobbat med både hundförare och drönare i sökinsatsen.

– Vi har försökt inhämta så mycket information som möjligt om den här kvinnan för att få fram uppgifter om platser hon kan ha sökt sig till. Det finns egentligen inget som säger att hon inte kan sökt sig även utanför kommungränserna. Ingenting är uteslutet just nu.

undefined
Magnus Idebro på Missing people.

Magnus Idebro är pressansvarig för Missing people region öst och säger att det i dagsläget inte finns något område som är mer aktuellt än andra.

– Vi söker i området runt P10 och runt Kvitten. De är förmodade fokusområden under måndagens arbetsinsats, säger han.

Sent på söndagen genomfördes även en sökinsats med hjälp av helikopter. Polisen berättar att det kan bli aktuellt med fler helikopterflygningar för att fortsätta letandet.

– Både våra drönare och helikopter har möjlighet att söka efter värmekällor. Man kan ha stor nytta av helikoptrar, men det finns även terränger där helikopter inte lämpar sig, till exempel i områden där det vistas mycket människor och djur, säger Marcus Anefur.

Under måndagskvällen har insatsen trappats upp ytterligare, och polisen har beslutat sig för att inleda så kallad räddningstjänst med stöd av lagen LSO, för att optimera möjligheterna att hitta den försvunna kvinnan.

Missing People gick också ut med en kallelse till allmänheten. Såvida kvinnan inte är återfunnen manar man till samling klockan 11.30 på tisdagen vid SMOL-gården på Eskilstunavägen. Man tipsar om kläder efter väder och bra skor, och vill inte att folk som vill delta i sökandet tar egen hund med sig. Endast certifierade hundar ska användas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!