Han är stationerad i Linköping och står uppsatt som förundersökningsledare för det brott som en man i 80-årsåldern råkade ut för på eftermiddagen den 1 december.
– En typisk så kallad vishing, eller social manipulation, berättar Mikael Månsson.
Yvonne Sjöö på Strängnäspolisen berättar:
– Mellan 16.30 och 17.30 blev mannen uppringd av en person som sa sig representera Mälarsjukhuset och samtalet gällde nya prover som skulle bokas in. Samtalet kom från ett dolt nummer.
Uppringaren ville att mannen skulle legitimera sig via bankdosan, vilket Strängnäsbon gjorde. Dessutom vid två tillfällen.
På det sättet förlorade han en summa pengar, vilket snabbt uppdagades.
– Beloppet är femsiffrigt, säger Mikael Månsson, som arbetar heltid med att utreda brott av den här karaktären inom hela Region öst (Södermanland, Östergötland samt Jönköpings län).
– Vi försöker spåra transaktioner och titta på samtalslistor. För oss är tillvägagångssättet det intressanta. Jag häpnar över hur uppfinningsrika de här människorna är. Handlar det inte om sjukvård utger de sig för att komma från polisen eller Securitas, vissa säger sig vilja förhindra guldstölder, fortsätter Mikael Månsson.
I veckan berättade vi om Ove Johansson, 77, som hade avstyrt ett bedrägeri, också med Mälarsjukhuset och provtagningar oförskyllt inblandade. En överläkare skulle då möta Johansson i entrén, men då anade Strängnäsbon ugglor i mossen. Ytterligare två Strängnäsbor hade nyligen hört av sig till region Sörmland, och i vissa fall polisen, angående snarlika händelser.
Nu har ytterligare två bedrägeriförsök fullbordats.
Den 29 november blev en man, född 1945, uppringd från ett hemligt nummer. Personen som hörde av sig påstod att han ringde från Strängnäs vårdcentral.
En ny tid för undersökning skulle bokas in.
Strängnäsmannen blev ombedd att plocka fram sin bankdosa för att verifiera koden. Det dök sedan upp två koder på dosan och mannen följde instruktionerna.
En stund senare fick mannen besök av sin son som misstänkte att pappan blivit lurad.
Det visade sig efter koll med banken att någon genomfört flera köp på målsägarens bankkort. Bland annat hade pengar gått till frisörbesök och biltvätt.
Den 2 december blev ytterligare en Strängnäsman född på 1940-talet lurad.
– Anmälan är ganska kortfattad. Men samtalet som sas komma från vårdcentralen gällde en hälsokontroll. Men hjälp av bankdosan följde mannen anvisningarna, säger Yvonne Sjöö.
Sedan dess har pengar försvunnit från mannens kort.
Yvonne Sjöö har efter vår första artikel även fått in en handfull samtal om bedrägeriförsök mot män födda på 1940-talet.
– En av dem hörde av sig efter att ha läst tidningen, berättar hon.
Den 29 november blev en Strängnäsbo uppringd från dolt nummer. Även då påstods samtalet komma från vårdcentralen. Den uppringda mannen uppgav efter en kort konversation att han inte ägde något bank-id. Sen blev mottagningen dålig varpå samtalet avbröts.
– Han kontaktade ändå vårdcentralen, och fick då veta att flera utsatta Strängnäsbor hade hört av sig, säger Yvonne Sjöö.
I förra veckan intervjuade tidningen även säkerhetschefen på region Sörmland, Lars-Gunnar Svensson, som förklarade att "vi jobbar inte på det sättet".