Nytt för i sommar är att kommunen inte sätter ut skyltar för att varna om algblomning. Det finns en tanke att det kan uppstå en falsk trygghet av kommunens rapportering, som egentligen är en visuell bedömning och inte ett resultat av vattenprover. Titta efter alger kan badgästerna göra själva, anser man.
Ibland kan det vara svårt att få syn på algblomning. En blågrön hinna eller klumpar kan man hålla utkik efter. Vattenytan blir grynig eller strimmig och ibland omöjlig att se igenom vid stark algblomning.
I Västervikshamnen får man snabbt syn på de gröna fläckarna mellan båtar och näckrosor. I Nabbviken och längs Norra Strandvägen , samt vid Abborrbergets badplats, råder det heller ingen tvekan om att vattnet inte är badvänligt.
Vid Visholmen ser det dock bättre ut. Vinden ligger på från rätt håll och vågorna rör om vattenytan. Det går inte att se några blågröna alger så många bedömde vattnet som badvänligt på tisdagen. Det var trångt på bryggorna och kö till hopptornet.
Algblomning sker när växtplankton förökar sig i stora mängder. Det är särskilt när vädret är lugnt och vattnet varmt som plankton kan ses täcka vattenytan. En del av dessa växtplankton är toxiska. De kan orsaka hudirritation och den som sväljer planktonrikt vatten kan få negativa hälsoeffekter. Barn och djur som är mest utsatta. Detta enligt Havs- och vattenmyndigheten.