Det här är vad som väntar Leif-Ivan Karlsson i rätten

Advokaten förbereder sig för en lång huvudförhandling, när en av Sveriges största miljöskandaler ska avhandlas. Då ska anställda hos bland annat Strängnäs kommun förhöras om Leif-Ivan Karlssons hantverksby.

Leif-Ivan Karlsson är en av elva misstänkta i Think pink-målet. Han är åtalad för 16 olika fall av grovt miljöbrott, bland annat i Strängnäs.

Leif-Ivan Karlsson är en av elva misstänkta i Think pink-målet. Han är åtalad för 16 olika fall av grovt miljöbrott, bland annat i Strängnäs.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2024-01-03 19:00

Tv-profilen, Strängnäsföretagaren och tidigare Fogdöbon Leif-Ivan Karlsson ser ut att ställas inför rätta i huvudstaden i stället för i Värmland, tillsammans med de andra som är misstänkta i den stora Think pink-härvan. Nu har målet nämligen förts över till Stockholms tingsrätt för handläggning.

När huvudförhandlingen kan påbörjas är ännu oklart, meddelar tingsrätten. Ivan Fialdini, som är Leif-Ivan Karlssons advokat, tror att det kommer att dröja.

– Jag skulle gissa hösten -24, tidigast, men sannolikt senare än så. I min värld handlar det om 50–100 förhandlingsdagar och det kan vara svårt att få ihop i närtid, säger han.

Think pink-målet är det största någonsin hos Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål. Utredningen har pågått under flera års tid och förundersökningsmaterialet omfattar 45 000 sidor.

Utöver att de elva åtalade som ska förhöras, kommer ett stort antal personer som varit anställda eller anlitade av Think pinks dotterbolag NM trading och transport, NMT, att kallas som vittnen. Även flera poliser och många sakkunniga inom miljö och avfall ska höras under rättegången.

undefined
Leif-Ivan Karlsson i Strängnäs hantverksby, med Think pink-containrar och -säckar i bakgrunden. Arkivbild från 2019.

Det är 21 platser i sammanlagt 15 kommuner i Mellansverige som berörs av åtalet. Leif-Ivan Karlsson, som varit vd och styrelseordförande för NMT, åtalas för grovt miljöbrott på 16 av dessa platser i sammanlagt 12 kommuner.

Strängnäs hantverksby, som Leif-Ivan Karlsson själv står bakom, är en av de 21 platserna. När rättegångens fokus riktas mot miljöbrotten som misstänks ha begåtts här – på Kemisten 2, i folkmun kallad Fermentatomten – kommer tre anställda inom Strängnäs kommun att kallas som vittnen. Det handlar om inspektörer av olika slag, som kommer att uppmanas att berätta om deras kännedom om fastigheten och kontakter med företrädarna för de olika bolagen.

Åklagarsidan tänker också kalla in ett par personer som var anställda hos DSM, det företag som tog över läkemedelsproduktionen på fastigheten efter Fermenta. Deras vittnesmål ska handla om DSM:s eget reningsverk på platsen, som sedermera rivits och därmed gör att miljögifter kan följa med dagvattnet till ett närliggande dike som leder ut i Mälaren.

Utöver den muntliga bevisningen har ett stort antal dokument tagits upp som övrig bevisning, när det gäller Strängnäs hantverksbys del av åtalet.

Tidningen har sökt Leif-Ivan Karlsson.

Karta: Strängnäs Hantverksby Ab
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!