På valdagen den 9 juni finns 23 olika vallokaler i Strängnäs kommun och vilket distrikt man tillhör och vilken lokal man ska rösta i står på röstkortet som kommer hem i brevlådan.
Från och med den 22 maj kan man förtidsrösta. Det sker på Medborgarkontoren (biblioteken) i Åkers styckebruk, Stallarholmen och Mariefred. I Strängnäs finns en ny lokal.
– Eftersom kommunhuset byggs om hålls förtidsröstning på Multeum. Där kan man även rösta på valdagen om man kommer från någon annan del av Sverige, berättar Malin Åkerblom, valsamordnare på kommunen.
Kommunhuset som vallokal på valdagen ersätts i år också. De som tillhör valdistriktet Strängnäs centrum ska istället rösta i Paulinska salen.
Öppettider för vallokalerna finns på kommunens hemsida.
Den som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder inte kan ta sig till vallokalen kan rösta via bud eller med hjälp av ambulerande röstmottagare. För att beställa material för budröstning och för att boka röstmottagare ringer man kommunens valkansli på telefonnummer 0152–291 91.
Dessutom finns möjlighet till förtidsröstning för elever på gymnasieskolorna och för boende på plats på de särskilda boendena.
Det går åt många röstmottagare under valet.
– Det är drygt 250 personer som är röstmottagare i vallokalerna. De har fått gå en obligatorisk utbildning från Valmyndigheten men också webbutbildningar.
Malin Åkerblom har själv varit röstmottagare och känt av stämningen på valdagen.
– Det är lite högtidligt. Många klär upp sig och går tillsammans med familjen. Sedan har jag också märkt att många röstmottagare tycker att val är högtidligt och viktigt.
Senaste valet till Europaparlamentet ägde rum 2019. Då röstade 55,5 procent av de röstberättigade i Strängnäs kommun. Siffran för hela riket var 55 procent.
Det fanns ett distrikt som märkte ut sig. I Slottsbrinken–Viggeby i Mariefred röstade hela 64 procent. Det var den sjätte högsta placeringen av alla valdistrikt i Sörmland. Även Kyrkbacken–Kvarnberget i Strängnäs hade högt valdeltagande med 59,8 procent. Strängnäs kommun hade inget valdistrikt bland dem med lägst valdeltagande. Allra lägst valdeltagande i Sörmland i förra EU-valet var det i distriktet Årby-Notarien i Eskilstuna, 21,2 procent.
Såväl i Strängnäs som i hela riket ökade valdeltagande 2019 jämfört med 2014. I kommunen är det 29 267 personer som är berättigade att rösta i valet.