Pendla, flytta eller utbilda dig – så får du jobb i bistra tider

Fler Strängnäsbor har blivit arbetslösa och antalet jobb att söka är färre. Men vi som bor här har en fördel när det gäller att knipa lediga tjänster.

Kenneth Eriksson på Arbetsförmedlingen säger att arbetssökande i Strängnäs har en fördel jämfört med många andra.

Kenneth Eriksson på Arbetsförmedlingen säger att arbetssökande i Strängnäs har en fördel jämfört med många andra.

Foto: Anna Hübsch, Arbetsförmedlingen

Strängnäs2024-08-19 06:26

Arbetslösheten i Strängnäs är fortsatt högre nu, jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det visar den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen.

– Ökningen följer samma mönster som för riket och länet, säger Kenneth Eriksson som inom myndigheten arbetar med frågor som rör den sörmländska arbetsmarknaden.

Och prognosen är osäker, säger han:

– Det finns färre lediga jobb nu, jämfört med förra juli. Fler arbetsgivare kan så klart ha tillsatt tjänster med sommarjobbare. Men med tanke på osäkerheten kring konjunkturen så tror vi att det rör sig om färre tjänster.

De sex procenten av Strängnäs arbetskraft som i nuläget är utan jobb har en fördel jämfört med många andra, menar Kenneth Eriksson. Och det är det geografiska läget som är gynnsamt utifrån ett pendlingsperspektiv.

– Från Strängnäs går det relativt lätt att ta sig till Enköping, Eskilstuna, Stockholm och Södertälje. Sedan får man vara beredd på att flytta med den kompetens man har till andra områden som behöver arbetskraft. I norra Sverige söker man med ljus och lykta efter kunnig personal, säger han.

Att utbilda sig för att öka sin anställbarhet – och att inte glömma bort att vara aktiv i sitt arbetssökande är fler tips från Kenneth Eriksson:

– Man ska så klart titta vad som finns i Platsbanken. Men att ta kontakt med bemanningsföretag, hålla utkik i sociala medier som Linkedin och att använda sina egna kontakter är minst lika viktigt. Våga vara öppen med att du söker arbete även bland dina vänner och bekanta.

Arbetslösheten i siffror

Under juli var 6 procent av Strängnäs kommuns totala arbetskraft utan jobb. Motsvarande andel för Sörmland är 8,6 procent och riket 6,8 procent.

Jämfört med juli 2023 har arbetslösheten i Strängnäs ökat med 0,5 procentenheter, vilket motsvarar 116 fler personer som står utanför arbetsmarknaden.

Arbetslösheten stiger i 209 av landets 290 kommuner. Flens kommun är den enda kommunen i Sörmland som går emot trenden – här har arbetslösheten sjunkit med 0,9 procentenheter det senaste året.

Långtidsarbetslösheten i Strängnäs ligger på ungefär samma nivå – 2,4 procent – som för ett år sedan.

Källa: Arbetsförmedlingens statistik för juli månad, som nyhetssajten Newsworthy har sammanställt och analyserat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!