– Vi försöker matcha det med efterfrågan och hitta nya möjligheter till båtplatser i kommunen. Eftersom vi är en Mälarkommun vill vi ju tillhandahålla bra service med båtplatser, säger Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef.
Kommunen förvaltar och hyr ut cirka 750 båtplatser i Strängnäs och Mariefred. Nabbviken, Abborrberget och Visholmsviken är några av de platser där man som enskild båtägare kan hyra in sig under sommarhalvåret.
– Då har vi skötsel och underhåll på bryggorna. Vi har nu hållit på med det i fem års tid och börjar väl bli ganska nöjda med att vi har gjort ett bra arbete med det.
Platserna hyrs via kommunens egen hemsida. Priserna baseras på storlek och läge, där den billigaste båtplatsen kostar 2 100 kronor per år, medan den dyraste landar på 9 500 kronor.
– Det finns vissa regler man måste förhålla sig till, båten får inte ligga kvar över vintern till exempel.
För ett A-läge, som är det dyrare alternativet, ingår även tillgång till el och vatten. B-läget är något billigare och saknar dessa bekvämligheter.
Hur är tillgången på båtplatser idag?
– I Mariefred så är det precis knökfullt, men i Strängnäs finns det fortfarande platser lediga. Vi har utökat med båtplatser på Abborrbergssidan där vi har bytt till en ny, längre brygga i år. Vi har även utökat med ett par platser i Västervikshamnen.
I Nabbviken, där två av kommunens bryggor finns, har Tor Jacobsson sin segelbåt. Han har hyrt båtplats av kommunen i några år.
– Jag tycker det fungerar smidigt att hyra en båtplats här, och kommunen har varit väldigt lätt att ha att göra med, säger han.
Som tidningen tidigare rapporterat har Mälarisen ställt till det för kommunen i vinter.
– Det var en jättetuff is som tryckte sönder flera bryggor, så vi har fått reparera ordentligt.
Är ni ikapp med renoveringen?
– Absolut, och det har vi faktiskt fått höra att folk är nöjda, säger Anders Ekman.
Ytterligare en plats där man kan hyra brygga är Eldsundsvikens marina, som ägs av Kilenkrysset. Precis som hos kommunen har de hand om skötsel och underhåll av båtplatserna och bryggorna.
Ett annat alternativ som finns att tillgå om man vill ha bryggplats är att ansluta sig till någon av de båtklubbar som finns i kommunen. Ofta är det alternativet något snällare mot plånboken, men kräver istället mer av båtägaren.
– Det krävs medlemskap hos oss och vi har även arbetsplikt, men då finns en gemenskap och mycket kunnigt folk i närheten, säger Peter Enbom, ordförande för BK Gripen.
Båtklubben har länge haft sin hemmahamn i Eldsundsviken i Strängnäs, men i år genomgår de en flytt till Nabbviken. På grund av det är de lite extra restriktiva med nya medlemmar, så att alla ska få plats vid de nya bryggorna.
– Vi har plats om någon hör av sig, mig veterligen har vi aldrig nekat någon så jag tror att det är hyfsat väldimensionerat.
Klubben tar emot medlemmar året om, det är alltså inte för sent att hitta båtplats mitt i sommaren.
– Men min rekommendation om man köper en båt i till exempel juli är att kontakta och se till att det finns en båtplats först, men det brukar gå att lösa sig.
Desto svårare brukar det vara att hitta parkeringsplats i anslutning till bryggorna, säger Peter Enbom.
– Vi har drivit det i Nabbviken, att få något sätt försöka få ett undantag över sommaren, allt som krävs är en vilja från kommunen.