Intresset för kickbike har alltid varit stort för 10-årige Alvin Forsgren från Strängnäs. Redan för tre och ett halvt år sen fastade han för sporten och i dag sätter han många svåra trick och åker runt på tävlingar runt om i Sverige. Tidningen möter upp honom och hans pappa i Skateparken, Strängnäs Skate-plaza, där han brukar hänga mycket.
– Jag tränade på tricket i ungefär två/fyra månader. Det krävs att man är duktig. Jag tycker också sporten är kul för det är ett sätt att träffa och få nya vänner, säger Alvin Forsgren.
Att just den här parken är en favorit märks tydligt. Många andra barn i samma ålder är också där för att träna på tricks och lära av varandra.
– Den här boxen är ganska smal, men många andra parker brukar ha en bredare vilket är bra för då lära jag mig köra mer rakt.
Enligt hans pappa, Jonatan Forsgren, har Alvin länge hållit på med många olika typer av sporter. Men att det blev just kickbike var lite av en slump.
– Han har hållit på med mycket. Han har simmat, testat på handboll, innebandy och fotboll. Det var alltid full rulle på någon sport. Men sen genom pandemin där så stängde de ner allting och då var det här i skateparken man fick vara och då blev han kvar här, säger Jonatan Forsgren.
I den senaste tävlingen på Hangaren Scooter competition i Linköping, där runt 30 barn i olika åldrar deltog, vann han i kategorin Best trick. Alvin har även kommit fyra i SM finalerna i juniorer och när han var med under Scooter jam i Västerås så vann han också tävlingen där det gäller att sätta det svåraste tricket.
Sättet som han tränar på är att använda en kickbike med skumgummiplatta som han kör med när han tränar på volter. Även Youtube används flitigt för att få inspiration.
– Jag lär mig att sätta tricksen på Jumpyard. Där kan jag hoppa på trampolin och det är jättelätt. Då tränar jag så jag blir bättre, säger Alvin Forsgren.
Vågar man sätta svårare tricks om man tränar så?
– Nej, inte till en början. Men när man har kört i något år då kan man försöka göra tricks. Ett tips är försöka ha så roligt som möjligt. Ibland känns det läskigt men det är inget som stoppar mig, säger Alvin Forsgren.
För att tävla i scooter, som det heter internationellt, men som i Sverige oftare kallas kickbike eller sparkcykel, krävs att man har ett stort eget engagemang. Än finns det inga förbund men det är något allt fler skulle vilja se.
– Många idrotter har så att så fort du representerar Sverige får du betalt. De har inget förbund än, men det är på gång vet jag. Men nu om han vill kvalificera sig för den nordiska finalen, får man stå för allting själv, hotell och resor. Då säljer de smågrejer för att kunna finansiera det, säger Jonatan Forsgren.
Han fortsätter:
– Tränar man på det man inte klarar av så tappar man lätt intresset till slut. Men jag är med honom och kan ta bort honom från det om han blir frustrerad. Sen får han köra något som han kan och då brukar det går bättre. Det tar tid att lära sig. Det viktigast är att inte ge upp.
Vad som väntar härnäst för Alvin återstår att se, men fler tävlingar det kommer det definitivt att bli framöver.
– Det brukar vara tävlingar fyra/fem gånger per år. Meckat för det här är Linköping och Norrköping. De bygger stora skateparker inomhus, där är de flesta tävlingarna, säger Jonatan Forsgren.