Gamla anrika Ångbåtsbron står inte längre på helt stadigt fundament i Mälaren. Vid senaste besiktningen av anläggningen fann dykare en rad anmärkningar och Strängnäs kommun planerar nu för en första åtgärdsinsats.
– Den träpålade bron står på fundament och stolpar, som genom åren förstärkts med betongkragar – vilka sakta men säkert vittrar sönder. Enligt konsulten vi anlitat är bron inte längre säker för båtar och av den anledningen styr vi om all sjötrafik till Visholmsbryggan, förklarar Anders Ekman, verksamhetschef på stadsmiljö och service.
Gångtrafikanter är fortsatt välkomna att röra sig på Ångbåtsbron, och Europaskolans café på bron håller öppet som vanligt.
– Att vistas på bron funkar utan några som helst problem. Men härifrån utgår en rad populära kryssnings- och turfartyg, och det är dessa tyngre båtar det inte längre att lämpligt att ankra vid bron.
Kommunen kommer nu att upphandla och med konsulthjälp planera för reparationer av de brister som behöver åtgärdas under året. För att skapa andrum för de större besluten.
– Vi vill i första hand säkerställa att bron står stabilt för gång- och cykeltrafikanter under en kommande tioårsperiod. Sen får vi framöver ta ställning till om vi ska investera i en rejäl reparation eller göra som konsulten föreslår; riva och bygga nytt.
Det kan handla om investeringar på runt 20 miljoner kronor, och till det krävs en finansieringsplan, konstaterar Anders Ekman.
– Att ha båttrafiken vid Ångbåtsbron är en fin och trevlig tradition vi gärna vill se fortsätta. Då behöver vi söka pengar och hitta bidrag till en ny brokonstruktion, och det kan ta ett antal år. Men vi värnar om att hitta den bästa lösningen för Strängnäs. Ångbåtsbron och området runt den utgör en vacker och historiskt väldigt viktig del av strandlinjen, där sjötrafik till och från Stockholm och andra Mälarstäder varit ett inslag i många årtionden.
Rederi Mälarstaden arrangerar sedan många år räk- och tacokryssningar samt båtturer till bland annat Birka, Taxinge och Stockholm från Strängnäs. I år med coronasäkrade båtar. Att byta ankomst- och avgångsplats i sommar blir inga som helst problem, förklarar ekonomi- och bokningsansvariga Maud Jagare.
– Det är helt okej för oss att angöra Visholmsbryggan i stället. Och vi hoppas på lättade restriktioner från Folkhälsomyndigheten så att fler vågar boka sig på båtutflykter igen.