Angripna granar ger bra ved – med stora konsekvenser

Granbarkborren har spridit sig som en löpeld över de sörmländska skogarna, samtidigt som vedpriserna stigit. Som ett klent plåster på såren har angripna granar blivit ett lämpligt alternativ för den med akut behov av ved.

När Albert Eriksson och Alfred Blomkvist marknadsförde sin vedförsäljning på Facebook möttes de delvis av klagomål att deras priser var för höga. "Kubikpriset klagade folk på, då försökte vi förklara att vi inte kunde konkurrera med storföretagens priser. Och det var också flera som försvarade oss i kommentarsfälten", säger Alfred Blomkvist.

När Albert Eriksson och Alfred Blomkvist marknadsförde sin vedförsäljning på Facebook möttes de delvis av klagomål att deras priser var för höga. "Kubikpriset klagade folk på, då försökte vi förklara att vi inte kunde konkurrera med storföretagens priser. Och det var också flera som försvarade oss i kommentarsfälten", säger Alfred Blomkvist.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2022-11-30 08:02

Tidningen har tidigare rapporterat om hur flera vedförsäljare tvingats tacka nej till kunder som hör av sig när deras lager ekar tomma.

Två som har sett en möjlighet i det här scenariot är Albert Eriksson och Alfred Blomkvist som går tredje året på Thomasgymnasiet.

– Eftersom vi går tredje året måste vi starta ett företag i kursen Ung Företagsamhet. Vi visste att vi ville göra något med miljön, säger Albert Eriksson.

undefined
"Björkveden har varit klart mer attraktiv, då den inte skvätter lika mycket i kaminen när man eldar med den", säger Albert Eriksson.

Kombinationen av att de såg hur elpriserna skenade iväg och att Albert Eriksson hade tillgång till mycket ved via familjen ledde till att de startade UF-företaget Heat it UF med fokus på vedförsäljning.

– I början gick idéarbetet lite trögt, men när vi kom på att jobba med ved gick det fort. Och hittills har det gått bra, tycker jag, säger Alfred Blomkvist.

I försäljningen ingår dels påsar med torr björkved, samt kubikförsäljning av blandved. I blandveden ingår sådan som angripits av granbarkborren.

– I familjens skog hade vi först väldigt många angripna granar, men nu har vi tagit ner det mesta. Det värsta fick vi hjälp med av folk som kom in med maskiner och röjde. Men det är trist, det är väldigt glest där hemma nu, säger Albert Eriksson.

Alfred Blomkvist tar vid:

– När man åker förbi ser man att det är stora delar där det helt saknas träd.

undefined
Granbarkborren gräver sig in i friska träd och livnär sig på barken. Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare att hålla utkik efter bland annat brunt borrmjöl vid stambasen och små ingångshåll i barken. Arkivbild.

Det mesta av företagets vedförsäljning kommer dock från träd som blåst omkull.

– Men det märks att många vill elda nu. Min familj har till exempel lyckats sänka sin elkostnader med 40 procent genom att börja elda mer i huset, berättar Albert Eriksson.

Flera större företag är ute efter ved av just den anledningen. Det menar Christoffer Nykvist, som driver Nykvist skog & entreprenad.

undefined
"Vi var ute och tog ner granar ute på Selaön. Ett träd vi tog ner hade lätt kunnat stå i femtio år till om det inte vore för granbarkborrens angrepp i skogen", säger Christoffer Nykvist. Bilden är tagen på Stallarholmen.

Han berättar att det klart bästa alternativet för en vanlig privatperson är att elda björkved som genererar mer värme per kubik.

– Det är ju en nödlösning om man eldar gran. Men när det inte finns något att få tag på och när elpriserna är höga, då tar man det man kan få tag på.

Även om gran erbjuder ett alternativ till björkveden säger han att det trots allt är nackdelarna med granbarkborrsangreppen som väger tyngst.

– Det är ju jättetråkigt att frisk skog dör och att markägare drabbas hårt. Granbarkborren går ju på allt yngre skog också tyvärr. Den går inte att stoppa enligt mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!