Den 7 augusti i år anmälde en privatperson att ett fartyg läckt olja i vattnet utanför Selaön.
Dagen efter gjorde Kustbevakningen en sjöräddningsinsats på den plats i kommunen där fartyget ligger förtöjt. En förundersökning om misstänkt miljöbrott pågår efter det hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping.
Transportstyrelsen gav också fartyget nyttjandeförbud, då det visade sig sakna certifikat för yrkestrafik.
Nu kräver miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Strängnäs kommun att båtägaren åtgärdar flera brister som hotar att skada miljö eller människors hälsa – bland annat sådant som upptäcktes redan i våras och fortfarande inte åtgärdats helt.
Först och främst måste fortsatt läckage från fartyget förhindras.
Kustbevakningen konstaterade vid sin inspektion att fartyget är skitigt och att olja förvarats såväl inom- som utomhus. "Troligen kommer en oljefilm att uppdagas varje gång det regnar", skriver miljöinspektör Jessica Sundkvist i kommunens föreläggande.
Tidningen har pratat med fartygets ägare, vars uppfattning är att risken för fortsatt läckage är obefintlig:
– Det finns inget nytt läckage och visst, kommer det ett störtregn kan det kanske komma fram något, men det är i så fall mikroskopiska mängder. Kustbevakningen har ju tagit bort sina länsor, så de verkar inte uppleva en fortsatt risk.
Den andra punkten gäller en inspektion efter en anmälan från en privatperson i april i år. Då upptäcktes bland annat bilbatterier och motorer utan skydd från nederbörd, samt andra båtar i dåligt skick.
Markägaren fick då, muntligen, "några månader" på sig att åtgärda batterierna och motorerna.
Den 7 augusti, då fartyget läckt olja i Mälaren, gjorde kommunen en ny miljöinspektion. Då konstaterades att bilbatterierna var borta men att en motor fortfarande låg oskyddad, vilket enligt Jessica Sundkvist "medför en risk för att förorena mark och vatten". Motorn i en annan, äldre båt ska också tas omhand och hanteringen av olja och andra kemikalier förbättras, kräver kommunen.
Fartygets ägare:
– Jag har talat om för kommunen att motorerna redan är tömda på olja och bränsle, så de är inga problem. Det mesta är klart, annat pågår.
Allt ska vara åtgärdat senast den 1 december i år. Än finns inget hot om vite från kommunen, konstaterar Jessica Sundkvist.