– Idén till självförsörjning kommer delvis från arkitekturen där odling är en del av bostadsprojekten, säger Johnny Andersson, arkitekt och ansvarig för Osprey farm. När jag och min son var ute och åkte blev vi attraherade av systemet och en metod som heter no-dig, fortsätter han.
Metoden går ut på att man inte plöjer i marken utan använder kompost och mylla som näring.
– Det finns liv under jorden och vänder man upp och ned på marken dör organismerna, så som maskar och svampar, säger Johnny Andersson.
– Istället för att vända upp jorden behåller man den och bygger kompostbäddar rakt på marken. Det blir mer energirikt och man kan skörda och odla flera gånger.
Tanken är att i framtiden bli självförsörjande, men det tar tid att lära sig hur odlingen fungerar, menar Johnny Andersson.
– Det tar säkert fem-sex år innan man lärt sig att förstå hur mycket av allt som ska odlas, en del av tekniken är att blanda trä och grönsaker, och det tar också tid, säger Johnny Andersson.
På lördagen bjöd de in till deras första lokala Farmers Market på verksamheten ute på Fogdön.
– Vi vill bjuda in grannar och vara en del av deras samhälle och inte bara komma ut på helger, menar Johnny Andersson om odlingen. Idén är att skapa en mötesplats.
På Osprey farm odlar Johnny Andersson och Ina Andersson bland annat majs, potatis, selleri, sallad och lök. En inspirationskälla till odlingen är kockar och bönder.
– Vi har kontakt med Edsbacka krog i Strängnäs och samarbetar med dem. De får växter vi inte kan ta hand om, säger Johnny Andersson. Allt fler kockar och bönder samarbetar med att odla grönsaker till restauranger. I framtiden kan vi ha fler projekt tillsammans.