Anrik gård med sjöutsikt byter ägare: "Unikt objekt"

Skulle du vilja bo nära domkyrkan och med sjöutsikt? Kan du dessutom hosta upp cirka sju miljoner kronor? I så fall skulle anrika Lektorsgården i Strängnäs kunna vara något för dig. "Jag tror att den är såld inom en månad", säger fastighetsmäklaren Annalena Stening.

Annalena Stening på Svensk fastighetsförmedling hoppas att Lektorsgården kan vara såld inom en månad: "Unika objekt har alltid publik och spekulanter."

Annalena Stening på Svensk fastighetsförmedling hoppas att Lektorsgården kan vara såld inom en månad: "Unika objekt har alltid publik och spekulanter."

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2024-03-09 07:00

Hon har fått sex eller sju samtal om fastigheten, med ursprung på 1600-talet, som har en boarea på drygt 300 kvadratmeter och en tomt som är tre gånger så stor. Tomten vetter mot Mälaren.

– Till den enda visning som hittills hållits kom det tre spekulanter, alla från Strängnäs, säger Annalena Stening på Svensk fastighetsförmedling.

– Lektorsgården har legat ute för försäljning i två veckor nu, tillägger hon.

undefined
Så här års har man extra mycket utsikt över Mälaren från Lektorsgården.

Med tanke på konjunkturen, är intresset lågt?

– Nej, unika objekt har alltid publik och spekulanter.

Nuvarande ägare förvärvade fastigheten 2015 men flyttade aldrig till Strängnäs, vilket planen annars var.

– Huset är uppdelat i tre bostäder. På övervåningen bor en barnfamilj, sen finns det en mindre lägenhet som också är upptagen.

Det Annalena Stening därför främst kan visa för tidningen är den sedan i höstas tomma bostaden på nedre botten.

undefined
Fastighetsmäklaren Annalena Stening visar upp en av två öppna spisar på nedre botten.

Våningen innefattar 115 kvadratmeter i form av två sovrum, vardagsrum, kök, matsal, klädkammare, ett badrum och ett duschrum samt en gästtoalett.

– Två öppna spisar också, framhåller Annalena Stening.

Skulle du kunna tänka dig att bo här?

– Ja just denna bostad känns attraktiv. Ibland infinner sig den känslan.

Under ett år räknar Annalena Stening med att kunna förmedla cirka 50 objekt.

undefined
Annalena Stening visar vinkällaren i Lektorsgården i Strängnäs.

– Just nu har vi en annorlunda och speciell marknad.

Vad säger du om läget på Lektorsgatan?

– Mycket attraktivt med en fantastisk utsikt. Ett av de bästa lägena här kring domkyrkoberget.

Vad trycker du på under visningarna?

– Läget, historiens vingslag och valfriheten att kunna hyra ut en eller två lägenheter – det går utmärkt att exempelvis ha ett generationsboende i fastigheten.

undefined
Lektorsgården ligger snett nedanför domkyrkan och Roggeborgen, cirka 30 meter ovanför Mälaren.

Hur känns det att arbeta med ett så pass anrikt objekt?

– Det är väldigt roligt och privilegierat att få hjälpa till att förmedla en så fin och anrik bostad.

Som extra grädde på moset ingår en spatiös vinkällare.

Även den har Annalena Stening möjlighet att visa upp för oss.

– Den har under en period varit uthyrd till ett sällskap, men är sedan någon månad tom på innehåll, berättar hon.

undefined
På den blå skylten summeras Lektorsgårdens historia. Annalena Stening: "Väldigt roligt och priviligerat att få hjälpa till att förmedla en så fin och anrik bostad."

Utgångspriset för fastigheten ligger på 6 995 000 kronor.

– Jag tippar att priset hamnar där omkring, och då skulle jag säga att man får mycket för pengarna.

När tror du att en affär kan vara klar?

– Inom en månad förhoppningsvis.

Historik Lektorsgården

Strängnäs läroverk grundades 1626 och erhöll Roggeborgen av Konungen för undervisningsändamål. Samtidigt erhöll Kyrkan, som var huvudman för läroverket, ett antal gårdar som bostäder för de undervisande lektorerna/prästerna. Den gård som låg mitt emot Roggeborgen på andra sidan Lektorsgatan (dåvarande Prästgatan) hörde till dessa. Den sträckte sig ned till sjön och hade större utsträckning än idag. Det fanns fler byggnader på gården.

Gården köptes loss från Kyrkan 1648 av Lektor Nicolaus Malmenius, som också var kyrkoherde i Aspö församling. Han dog redan 1650, men hans söner ägde gården fram till 1671, då den köptes tillbaks av Kyrkan. Under den tiden byggdes en ny byggnad på gården. Gården har i vissa sammanhang fortfarande namnet Malmeniuska gården.

Lektorsgården förtecknades 1710 som läroverkets gård 108. Den har under åren bebotts av lektorer vid läroverket och andra, samt i flera omgångar varit i privat ägo. Det nuvarande huset byggdes på 1850-talet på grunden av en tidigare byggnad, samtidigt som det gamla Gymnastikhuset uppfördes. Tomtens storlek hade dessförinnan minskat något, när den delades av Gymnasiegränd, som går från Lektorsgatan ner mot Mälaren.

Från 1865 var gården tjänstebostad för lektor Jonas Pontén. Han tjänstgjorde också som en mycket populär stadsläkare och som en duktig och framsynt bibliotekarie för skolan och staden. Hans bror Samuel hemförde från en resa i Asien på 1860-taleten en planta av Ginko Biloba och planterade den i nedre hörnet av tomten. Det är en botanisk raritet på våra breddgrader. Vid den stora stadsbranden 1871, klarade sig byggnaden med en svedd gavel. Alla hus på andra sidan Lektorsgatan på den nuvarande parkeringsplatsen och på andra sidan Storgatan förstördes. Pontén pensionerades 1883. Många kallar fortfarande huset för Ponténska gården.

Källa: Svensk fastighetsförmedling.

Karta: Lektorsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!