– Mina vintersorter har klarat sig bra, annars är årets äppelskörd inget att skryta med. Desto bättre har de gått för dem som har plommon och körsbär, säger Henrik Elmberg när vi ses i familjens fruktträdgård hemma i Brunnsåker.
Han har även en äppelträdgård inne i centrala Strängnäs och arrenderar ytterligare en.
– De är över 100 år gamla och det är roligt att de riktigt gamla träden fortfarande ger så mycket frukt. Det gäller bara att stötta upp grenarna så att de inte knäcks.
Av årets skörd hoppas han kunna minst göra 300 liter must. Pastöriserad och tappad på butelj eller box ger den njutning och välbehövlig vitaminkick under de mörka vintermånaderna.
– Nuförtiden lämnar jag mina äpplen för mustning. Det är härligt att kunna förädla ens egen frukt till en hundraprocentig naturprodukt.
Så här när de flesta tagit hand om sin frukt uppmanar Henrik Elmberg alla att se över sina äppelträd.
– Gör rent på marken genom att gräva bort gräs och ogräs en halv meter från trädstammen. På så sätt luftas roten bättre samtidigt som barken inte utsätts för onödig fukt. Genom att hålla rent i trädet minimeras också risken att det utsätts för angrepp av ohyra.
Beskärning ska, enligt Henrik Elmberg, helst göras under juli till september, eller under februari till april.
– Jag föredrar att göra det under vårvintern då trädet saknar frukt och blad. Det blir lite enklare att komma åt.
– Ta bort grenar som växer rakt upp och åt sidan. Blir frukten för instängd i lövverket riskerar den att börja mögla. Äpplen vill ha luftigt och sol, det sistnämnda är det som ger den goda smaken.
Inför vintern sätter Henrik Elmberg gnagskydd på stammen och tejpar fast det ordentligt så att det inte blåser bort.
– Slå gärna ner fyra trästolpar och fäst hönsnät runtom – det skyddar trädet mot hungriga harar och rådjur.
Förutom äppelmust och mos slår Henrik Elmberg ett slag för torkade äppelskivor, riven frukt till fläskkött och såklart otaliga varianter av äppeldesserter.
– Testa dig fram med sorter som du själv gillar. Äpple är väldigt enkelt att arbeta med och en stavmixer gör många moment otroligt enkla.
– Torka äppelskivor och förvara i täta plastpåsar. Det är lyxigt att plocka fram som godis under vintern och njuta av framför TV:n eller blöta upp på nytt för att göra mos på.
Här kommer några av Henrik Elmbergs personliga favoriter:
Snabbt äppelmos
Dela och kärna ur 3–4 höstäpplen, exempelvis Aroma eller Gravensteiner.
Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en kastrull med en skvätt vatten i botten.
Sjud 5–8 minuter på svag värme och kör frukten slät med en stavmixer.
Riven röra till fläskkött och blodpudding
Grovriv äpple, päron och en liten bit ingefära.
Blanda runt och servera som tillbehör.
– Vill du ha röran lite mer matig, strimla i lite lök.
Pomologens äppelkaka
– Busenkelt och gott recept av pomologen Görel Kristina Näslund.
Halva två höstäpplen, exempelvis Rödluva.
Gröp ur kärnhuset och placera på ett ugnssäkert fat med fruktköttsidan upp.
Skär en skiva mandelmassa och placera ovanpå varje äppelhalva.
Ugnsbaka på 200 grader i 10–15 minuter.
Låt de färdiga äpplena svalna något och servera med glass eller vaniljgrädde.