Tidigare i veckan träffade tidningen iPeter Ahnell, tillfällig produktionschef på Riddermark bils anläggning i Strängnäs, samt bosatt i Eldsund sedan några veckor tillbaka.
Under vårt möte pratade vi främst om företagets relativt nyöppnade anläggning. Men en fråga bar vi med oss under hela vår träff – en fråga som säkert kittlade flera av våra läsare likaså: varför har han satt ett "i" framför "Peter"?
För att svara på det måste vi ta oss tillbaka till 2010. Det är året som Apple ska lansera produkten iPad i USA.
– Jag köpte en i New York i april när den släpptes. Då fanns de inte i Europa än, säger iPeter, som då bara gick under namnet Peter.
På den tiden jobbade iPeter med Apples system och lyckades, enligt egen utsago, övertala sin chef att de skulle ta fram en iPad-app för bilhandlare i Norden.
– Tanken var att vi skulle lansera den samma dag som iPad släpptes i Norden, vilket blev den 30 november. Någon eller några dagar senare så släppte vi vår app.
Det var många som tyckte att appen fungerade bra, berättar iPeter. Apple hade vid den tiden gjort en reklamfilm för ett amerikanskt företag om deras appar, och iPeter föreslog för it-jätten att den app som han varit med och lanserat också kunde vara värd att spela in en reklamfilm för.
Svaret från Apple blev i stil med "nej, nej, det går inte". Men iPeter kom med en invändning:
– Om jag byter namn från Peter till iPeter, precis som iPhone eller iPad, sätter ni då upp ett möte på Apples högkvarter i Cupertino, Kalifornien, där jag kan få presentera den här appen själv?
Svaret från Apple blev att det kunde de lova. Kort därpå skickade han in en ansökan om namnbyte till Skatteverket att ändra sitt lagliga namn från Peter Ahnell till iPeter Ahnell.
Var det några problem med att få igenom det namnbytet på Skatteverket?
– Nej, det gick bra. Det var inga konstigheter. Jag fyllde i en blankett och skickade in.
– Sen gick jag till Apple, visade att jag hade bytt namn till iPeter och fick åka till USA.
Resan gick bra. iPeter fick tala några timmar med representanter från företaget som tyckte att hans förslag lätt spännande och kul. Tyvärr mynnade det inte ut i någonting mer.
– Men jag fick i alla fall åka dit och se det, så det var väl lite av en dröm om man, som jag, är lite av en Apple-nörd. Det är som en religion för vissa.
iPeter fortsätter:
– Min fru bad mig en gång att aldrig berätta det här öppet, för att folk skulle tro att jag är galen. Men jag tycker att det blev en ganska bra story, och om jag presenterar mig som iPeter, som jag gör när jag träffar nya människor, så brukar de flesta komma ihåg det för att det är ett så ovanligt namn.
Så vitt han själv vet är han ensam i Sverige med att heta iPeter – kanske också ensam i landet om att ha i-prefix i sitt namn.
Namnet ska, precis som Apples produkter, uttalas med ett engelskt i framför Peter, men det svenska uttalet av Peter går bra.
Har du ångrat namnbytet någon gång eller funderat på att byta tillbaka till Peter?
– Nej. Mina barn tycker väl ibland att det är konstigt att ha en pappa som heter som iPhone. På jobbet har jag fått smeknamnet "IP". Min fru tyckte att det var jättekonstigt först. "Jag gifte mig med någon som heter Peter, inte iPeter", sa hon.
Men hon är kvar än i dag?
– Ja! Hon heter Pia så jag har någon gång sagt till henne att jag skulle kunna döpa om henne till iPia, säger iPeter och skrattar.