Tidningen har tidigare rapporterat om hur prisraset för bostäder i kommunen varit bland de värsta i Sörmland.
Marknaden för kommunens högst värderade bostäder har dock varit fortsatt stark.
– Olika bostäder påverkas olika mycket. På Sörmlandsmarknaden är känslan att det har blivit tuffare i de lägre prisklasserna av familjevillor, där man har blivit mer försiktig med hänsyn till de ökade boendekostnaderna.
– De större fastigheterna har rullat på ganska bra då man kanske har med sig mer från högkonjunkturen som har varit, säger Gabriel Augustsson, mäklare på Le grand propriété. I år sålde han årets dyraste bostad, en villa med åtta rum och sjöutsikt öster om Stallarholmen.
Han tycker att det senaste året har varit intressant för bostadsmarknaden.
– Det har varit ett spännande år då vi hade mer eller mindre full fart in i året. Och sen kom problemområde efter problemområde, där faktorer som verkligen påverkade bostadsmarknaden radade upp sig.
Dyrare räntor och skenande elpriser har gjort det betydligt mer kostsamt både för den boende och för den som ska köpa bostad.
– I början av året var marknaden superaktuell och jättehet, nu är den istället väldigt lugn och passiv.
Linda Sköld på Svensk fastighetsförmedling delar bilden som Gabriel Augustsson beskriver när det kommer till försäljningen av dyrare marknadsobjekt.
– Dyrare fastigheter har alltid köpare för att de är så pass unika. Man kan inte vänta på att liknande objekt kommer ut på marknaden igen, säger hon och fortsätter:
– Det är mycket tråkiga rubriker när det kommer till fastighetsmarknaden, men riktigt så illa har det inte varit i Mariefred där jag jobbar främst. Däremot har det varit lite längre processer och inte lika många budgivningar. Men man har börjat få köpare och säljare att mötas, vilket är positivt.
Hon berättar att det märks att många vill flytta till Strängnäs och Mariefred, men att det finns faktorer som påverkar varför man inte vågar ta steget att flytta hit.
– Det är ju oerhört attraktivt att bo här. Men sitter man på en fastighet i Stockholm som man inte får såld så blir man mer försiktig. I Mariefred ser vi en fortsatt stark inflyttning. Vi har även en trygghetsfaktor som gör att fler söker sig hit från Stockholm. Och så finns det många som fortfarande jobbar hemifrån.
Gabriel Augustsson påpekar dock att även priset på de dyrare fastigheterna som säljs har påverkats.
– Den typen av köpare ser ju också vad som händer på marknaden. Men de ser också att bostäderna det handlar om alltid har ett högt värde och att det är ett bra tillfälle att passa på nu när de är till salu. Det kan skilja flera miljoner mellan priserna på dagens bostäder jämfört med för några år sedan.
Gabriel Augustsson hoppas att man under 2023 kommer till bukt med inflationen så att Riksbanken tar det lite lugnare inför räntemötet i februari.
– Flyttströmmarna brukar också komma igång i början av året. Det, i kombination med mer normala nivåer på ränteläget, gör förhoppningsvis att det blir mer ruljans på marknaden.
Linda Sköld instämmer:
– Vi ser ljust på framtiden och tror att vi håller på att gå in i ett nytt normalläge som både köpare och säljare kommer att anpassa sig till. Framförallt säljare har nog mer och mer börjat anpassa sina förväntningar efter marknaden.