Ärrade amerikaner på plats i Strängnäs

Aldrig tidigare har en så stor omgruppering av militära pansarfordon skett som när ett 100-tal vagnar under ett par veckor nu rullar in i Strängnäs från det nedlagda pansar­museet i Axvall. I går kom de första fordonen, tre amerikanska stridsvagnar av Schermanmodell som ska ingå i militärfordonsmuseet Arsenalens samling.

Strängnäs2009-09-08 08:31

Transporten möttes av pansarentusiaster med kapten Sten Korch från Enköping i spetsen.

I Strängnäs ska vagnarna samordnas med bilar och motorcyklar i vad som kommer att bli ett av världens största militärhistoriska museer.

Det var en speciell känsla för 91-årige kapten Sten Korch att möta tre Schermanvagnarna från 1943. Under andra världskriget stred de engelska och franska trupperna i Scherman och stridsvagnsmodellen exporterades till Ryssland via Norra Ishavet.

Köptes av svenska försvaret
Efter kriget köptes de begagnade Schermanvagnarna in av svenska försvaret och 1948 fick Sten Korch sin första kontakt med fordonet.

– Vi gjorde olika försök med Scherman och utvecklade den så småningom till Stridsvagn S, konstaterade Sten Korch som fortfarande kan sin militärfordonshistoria.

Det var en nostalgisk stund för kapten Sten Korch. när de tre Schermanmodellerna rullade in.

– Vi kallade de tre modellerna för Dieseln, Flygarn och Chryslern, berättade han.

– Allt berodde på vad motorn i stridsvagnen drevs med, diesel, flygbränsle eller bensin.

Svårt på vintervägar
Scherman var en mycket lättkörd stridsvagn som svängde mycket fint. Men kapten Sten Korch var inte imponerad av vagnarna på vinterväglag.

– De var inte utformade för svenskt vinterväder. Vi åkte ofta av vägen eftersom det inte gick att svänga på stället som med svenska vagnar.

Kapten Sten Korch har varit konsult åt Axvalls pansarmuseum och deltar även i projektet med Arsenalen. Han minns hur stämningen var i Sverige efter freden 1945.

Ålderdomliga stridsvagnar
– Vi hoppades alla att kriget verkligen var slut. Trots att beredskapen var god under kriget hade vi ålderdomliga pansarvagnar jämfört med övriga Europa.

Än i dag är kapten Sten Korchs största intresse de gamla militärfordonen.

Det knarrar och knakar när Dieseln lastas av långtradarflaket.

Resan har varit lång men nu är de amerikanska pansarfordonen äntligen hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om