Asfaltering på Domkyrkoberget engagerar

Asfalteringen på Yxhammarsgränd på Domkyrkoberget i Strängnäs har upprört många. Frågan är hur korrekt det är att asfaltera i miljön som är Riksintresse för kulturmiljövårdern. "Frågan har aldrig kommit upp", säger Mathias Hällkvist, byggnadsantikvarie och bygglovshandläggare på Strängnäs kommun.

"Jag tycker att sten är det naturliga materialet i området", säger Hans Noreen om Yxhammarsgränd i Strängnäs. Han bor själv i kvarteret.

"Jag tycker att sten är det naturliga materialet i området", säger Hans Noreen om Yxhammarsgränd i Strängnäs. Han bor själv i kvarteret.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2023-05-05 18:42

Det är ett inlägg i Facebook-gruppen "Strängnäsbilder – i nutid" som har väckt stor debatt. Det handlar om att det har asfalterats och inte lagts gatsten på Yxhammarsgränd som går mellan Eskilsgatan och Lillgatan på Domkyrkoberget. Gränden är också parallellgata till Gyllenhjelmsgatan, enligt Bo Setterlind Sveriges vackraste gata.

"Men vad i all sina dar. Vem bad om det", "Vad fult !" och "Hur f-n kan man göra så" är några av kommentarerna angående asfalteringen. Gränden var asfalterad tidigare och fick nu ny asfalt, vilket en del av personerna som har kommenterat tycker är helt i sin ordning.

– Jag hade inte räknat med att så många skulle reagera, säger Hans Noreen, som la ut inlägget från början.

undefined
På Yxhammarsgränd i domkyrkokvarteren i Strängnäs har asfaltering vållat debatt.

Han bor själv i de gamla kvarteren.

– Jag tycker inte att asfalt passar i området. Jag tycker att sten är det naturliga materialet i området. Med det miljötänk som man har i dag är sten ett bättre material än asfalt. Om inte annat kunde man ha haft grusväg som på Domprostgränd, säger Hans Noreen.

Han berättar att frågan har varit uppe i kvartersföreningens senaste möte.

– Merparten i föreningen tyckte att det inte är passande med asfalt i kulturkvarteren, säger Hans Noreen.

undefined
På Lillgatan, som snluter till Yxhammarsgränd, är det kullersten.

Domkyrkoberget är ett riksintresse för kulturmiljövården. Det innebär att riksintresset enligt Miljöbalken inte får skadas påtagligt. Enligt kommunens eget stadsbyggnads- och kulturmiljöprogram för Strängnäs kommun har Domkyrkoberget högsta värdet i en tregradig skala.

Frågan är vad som gäller när kommunen vill asfaltera i detta riksintresse för kulturmiljövården där det på många gator är stenbeläggning eller kullersten.

– Det är en bra fråga. Frågan har aldrig kommit upp. Att asfaltera är inte bygglovspliktigt men det betyder inte att man kan gå och asfaltera överallt, säger Mathias Hällkvist, byggnadsantikvarie och bygglovshandläggare på Strängnäs kommun.

Han fortsätter:

– Om vi skulle få frågan om att någon ville asfaltera på en yta på Domkyrkoberget som inte redan är asfalterad, då skulle jag motsätta mig det som antikvarie. Detta för att beläggningen är en viktig del av områdets karaktär, en viktig värdebärare. Men sedan vet jag inte om jag hade kunna motsätta mig en asfaltering.

undefined
Gyllenhjelmsgatan, som går parallellt med Yxhammarsgränd, har stenbeläggning.

Kan gatukontoret bara asfaltera utan diskussion?

– Ärligt talat vet jag inte hur man ska behandla det. Det är en så ovanlig situation, säger Mathias Hällkvist.

Frågan är varför Yxhammarsgränd har asfalterats från början.

– Det har jag ingen aning om. Det är minst 20 år sedan och troligtvis mycket längre än så. Anledningen till att vi asfalterade om nu var att bostadsrättsföreningen hörde av sig. De boende hade svårt att ta sig in till parkeringen vintertid då asfalten var dålig, säger Johannes Swensson, projektansvarig på Strängnäs kommun.

För kommunen ett resonemang innan ni asfalterar på Domkyrkoberget?

– Ja, det är inte så att vi asfalterar på måfå. 

Hur beaktar ni att Domkyrkoberget är ett riksintresse för kulturmiljövården?

– Det är klart att det tas hänsyn. I det här fallet, om vi skulle lägga småsten skulle det kosta mycket mer pengar och det är pengar som vi inte har. Då skulle vi ha behövt gräva ur 20-30 centimeter. Vi har andra ställen att lägga pengarna på. Till exempel ska vi asfaltera Biskopskvarnsleden nu och det kostar 4,5 miljoner kronor, säger Johannes Swensson.

Karta: Yxhammargränd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!