Arten är normalt sett hemmahörande i östra Asien.
– Fågeln var väldigt fin. Den tog sig upp från vattnet och gick omkring bland bänkarna vid Strömmingsboden, då lyckades jag ta flera fina kort, säger Göran Lennmark som är intresserad av fåglar men inte tillhör någon ornitologklubb.
– Jag har vänner som är aktiva i Strängnäs ornitologiska klubb. Efter att ha googlat på mandarinanden så ringde jag upp dem. Men när de kom till Mariefred hade fågeln försvunnit. Jag sökte efter den även på torsdagsmorgonen, men såg det inte då heller.
Leif Ekblom är före detta ordförande för Strängnäsornitologerna och en veteran när det gäller fågelskådning.
– Det är solklart att det handlar om en mandarinand, den går inte att ta minste på, säger Lännabon när vi vidarebefordrar Göran Lennmarks foto.
Vad finns det att säga om denna färgglada art?
– Den lever i vilt tillstånd i Ostasien, och har inplanterats i parker i Europa. Vissa exemplar har sedan lyckats rymma varför mandarinanden kan dyka upp lite varstans. Den har på senare år bland annat varit synlig ute i Björsund och i ån i centrala Enköping.
Leif Ekblom berättar att mandarinanden är en så kallad klammerfågel.
– Eftersom den inte tillhör vår normala fauna ingår den inte på fågelskådarnas lista. Den som ser en mandarinand har alltså ingen ruta den kan kryssa i. Men det hindrar inte att arten kan bli godkänd i framtiden.