Från och med den 1 januari tar paret över det som nu heter Aspö livs & kafé.
– Verksamheten går inte ihop sig längre. Det är dags att yngre krafter tar vid, säger Bengt Jansson som äger huset där riksväg 55 och Oknövägen möts.
I huset har en affär bedrivits till och från sedan 1950-talet.
– Jag är så klart engagerad i butiken, säger Bengt Jansson.
Kristina Tengdahl och Lena Häggström är duon som i första hand bemannar Aspö handel & café.
– Det känns tragiskt att vi måste sluta. Jag har hållit på här i 14 år, men nu vill ägarna att verksamheten utvidgas, konstaterar Lena Häggström medan en och annan Aspöbo tittar in i lanthandeln.
Var tycker du har varit roligast här?
– Alla kunder, inte minst gänget som samlas här på fredagarna. Då blir det extra mys för "gubbarna" då vi serverar räkmackor och annat gott.
När tidningen hälsar på har utförsäljningen satt igång.
– Vi ska göra oss av med så mycket som möjligt. Sen får vi se vad de nya ägarna vill behålla, berättar Lena Häggström.
Vad säljer ni mest av annars?
– Mycket specerier. Aspö är ett sommarstugetätt område där vi har vår topp i juli och augusti. Då säljer vi mycket mjölk, grädde, konserver och godis till barnen.
På sommaren håller butiken, och därmed fiket, öppet sju dagar i veckan.
– Det finns väl knappt några ungdomar ute från Aspö som inte extrajobbat här, säger Lena Jansson, Bengts hustru.
Under vintern är det lugnare i butiken som ligger 14 kilometer från Strängnäs och 21 från Enköping.
– Det är mycket trafik på 55:an. Om bara en av hundra bilar stannade till här skulle affärerna ha gått ihop sig, säger Bengt Jansson, vars söner Viktor och Filip driver den obemannade Gulfstationen bredvid butiken.
– Macken blir kvar, lovar Bengt Jansson.
Annars kommer mycket att förändras och moderniseras.
– Vi tar över den 1 januari och den första månaden ska ägnas åt renovering och ombyggnad, berättar Isabella Zetterlind.
Hon och maken Johnny är Aspöbor sedan sju år. Paret har en lång erfarenhet av restaurangbranschen, sedan 2020 driver de ett sjönära näringsställe (Rökeriet) i Nyköping.
– Den restaurangen behåller vi, men vi ska inte vara där så mycket utan fokuserar på Aspö, säger Isabella Zetterlind.
Beträffande butiken kommer den att anslutas till kedjan Nära dej och därmed ha tillgång till Menigos utbud.
Ett bredare sortiment utlovas.
– Det ska bli möjligt att handla hela sin matkasse hos oss, vi kommer inte att bara vara ett komplement.
Öppettiderna utökas tack vare en ny lösning, där man genom bank-id ska kunna få tillträde redan vid sex på morgonen och kunna göra inköp fram till 22 på kvällen.
Kring påskhelgen slås portarna upp till restaurangen. Ett kök finns redan bakom kassan men tanken är att de flesta gästerna kommer att serveras utomhus, på verandan. Inomhus finns tolv platser.
– Vi ser behovet av en restaurang i området då det finns många sommargäster, säger Isabella Zetterlind.
Vilken blir er inriktning?
– Svensk sommar med tonvikt på sörmländska råvaror.
Under de tre sommarmånaderna kommer restaurangen att hålla öppet dagligen, annars främst på helgerna.
– Vi ska ha alkoholrättigheter, lovar Isabella Zetterlind.
Även catering ingår i planerna:
– Catering kommer att erbjudas från och med den 1 mars och där kommer vi att erbjuda allt ifrån smörgåstårtor, olika sorters bufféer samt dop- och begravningsfika till exempel.