I måndags var Christina Thuresson som vanligt ute och promenerade med treåriga dvärgschnauzern Nisse på Kasgarn, nära 55:an och Strängnäsbron.
– Plötsligt blev Nisse attackerad som från ingenstans av två stora kamphundar, säger Christina Thuresson.
Sedan gick allt fort och Christina fälldes till marken och slog i huvudet när hon försökte skydda Nisse mot de två hundarnas angrepp.
– Jag trodde aldrig jag skulle behöva uppleva något sådant här, säger Christina som har fått sy fem stygn och har ett större antal tejpade sår på båda händerna, bitsår på armen och skrapsår på knäna efter händelsen.
Christina orkar bara vara med en liten stund under intervjun, hon är märkbart chockad av händelsen och tårarna kommer när hon försöker återberätta. Sambon Hans Lundin tar över samtalet.
– Vi vill inte att det här ska bli en snyfthistoria utan skapa en debatt om att ägare av vissa hundraser borde avkrävas en utbildning för att kunna hantera dem, säger han.
Christina ringde Hans efter händelsen och när han kom dit var polisen på plats och de hade kallat på ambulans till Christina.
– Jag ringde några grannar och vi hjälptes åt att leta efter Nisse som var försvunnen. Han hade krånglat sig ur selen i tumultet och allt vi hade kvar var hans blodiga koppel.
Området är stort men Hans Lundin jobbade sig hemåt, eftersom han trodde att Nisse sökt sig ditåt.
– Jag hittade honom längst ut på en brygga, från vilken man ser vårt hem över vattnet. Han skrek när jag lyfte upp honom.
Väl inne på Strömsholms djursjukhus fick Nisse flera dränage i de största såren, smärtstillande via dropp, och en kateter.
– De vågade inte söva honom då utan först två dagar senare kunde han opereras.
Polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver bekräftar att de åkt till platsen för att utreda ett hundbett.
– Kvinnorna har anmält varandra och är både målsägande och misstänkta för vållande till kroppsskada.
Hans Lundin säger att det är omöjligt att avgöra om Nisse bitit den andra hundägaren, och att det lika gärna kan vara kvinnans egna hundar som råkat bita sin ägare när de försökt sära på hundarna.
– Det viktiga är vad som initierat händelseförloppet. Nisse, som var kopplad, försökte försvara sig mot angreppet som kom helt oprovocerat från två lösspringande hundar.
Ett par dagar efter händelsen lägger åklagare Charlotta Tanner ner båda anmälningarna.
– Min bedömning är att det här inte är vårdslöshet som är straffbart. Det är en olyckshändelse. Två hundar kommer ur en bil av misstag eftersom den som äger bilen kommer åt öppna-knappen.
Har man inte som hundägare ett ansvar om hunden skadar djur eller människor?
– Jag ska pröva vårdslöshet eller uppsåt. Jag anser inte att hundägaren har varit straffrättsligt oaktsam.
Vivianne Jansson från hundutbildningssektorn i Strängnäs brukshundsklubb säger att det är viktigt att ställa sig frågan om syftet med att köpa en viss sorts hund.
– Många gånger är det ägaren som inte förstått vilken hund man har skaffat sig.
Bör man kräva en utbildning av ägare av vissa hundraser?
– Det är en jättesvår fråga. Hur ska man rent praktiskt kunna kräva det? Det är uppfödarna som behöver ta ansvar för vilka avelsdjur de använder och vem de säljer hundar till, och informera köparna. Det här är inget nytt problem.
Christina Thuresson har fått sömnmedel utskrivet och förutom att hon ännu inte kan använda sina händer får hon ångestattacker efter händelsen. Efter fyra dygn på djursjukhuset har Nisse fått komma hem. Notan för veterinärvården hamnade på cirka 100 000 kronor, varav paret fått stå för ungefär 40 000 kronor. Till det kommer förstörda kläder och sjukbesök.
– Vi har fått sälja av en del fonder, säger Hans Lundin.
Hans Lundin har skrivit ett brev till den andra hundägaren med en uppmaning om att hon ska ta sitt ansvar för det som hänt. Han har också anmält händelsen till länsstyrelsen.
Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter är det ägarens ansvar att se till att ens hundar inte orsakar skador eller "avsevärda olägenheter." Länsstyrelsen kan utfärda förelägganden för den som inte tar ansvar för sin hund, och i sista hand också besluta om att djuret ska omhändertas. Enligt en kartläggning som Södermanlands nyheter har gjort är det dock väldigt ovanligt.
– Det står överallt att hundägare har ett strikt ansvar för sitt djur, så hur kan det bli så att vi betalar? Det är svårt att förstå juridiken, säger Hans Lundin.