Fram till årsskiftet är det fyrklöverns sammansättning som gäller i Strängnäs nämnder. Men på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 30 september, det första efter valet den 14 september, var det kommande maktskiftet tydligt.
Ordförande Fredrik Lundgren (FP) tog tillfället i akt att säga sitt om de röda siffrorna i delårsrapporten. Han kallade situationen för "allvarlig" och riktade kritik mot både grundskolan och gymnasieskolan.
– På Thomasgymnasiet har anpassningen gått för långsamt. Jag tycker att man skulle ha tryckt ner lokaler och personal snabbare. Det är ett ansvar som faller på delar av förvaltningen, sa han – som själv är den politiker som har haft det yttersta ansvaret för skolan de fyra senaste åren.
Kritiken mot grundskolans rektorer var än skarpare:
– Det är inte okej. Vi har för många rektorer som inte har ordentlig kostnadskontroll och som inte gör tillräckliga anpassningar. Det måste till en skärpa här, det går inte att ha det så här år efter år.
Tre nämndsammanträden återstår innan Fredrik Lundgren lämnar stolen på mötesbordets kortsida, men han valde att göra några medskick till den nya majoriteten.
Han uppmanar Moderaterna och Socialdemokraterna att låta ta fram ett förfinat instrument för befolkningsprognoser, något som skulle kunna minska de volymavvikelser som har tyngt nämndens budget. Han rekommenderar också ett buffertsystem, där nämnden kan ansöka om pengar från kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige om skolan behöver skapa utrymme för fler elever än det budgeterats för.
Fredrik Lundgren vill också att den nya majoriteten ska ta ställning till huruvida kommunen ska ge ett särskilt ekonomiskt stöd till landsbygdsskolorna, som har redovisat negativa resultat tre år i rad och som går mot ett nytt underskott för 2014. Frågan om ett eventuellt landsbygdsbidrag har utretts av utbildningskontoret, som underlag inför ett sådant beslut.
Ett annat medskick handlar om fritidsgårdarna, som Fredrik Lundgren anser ska flyttas från barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde.