Förra helgen återgick Strängnäs biograf, Cinema 3, till sina ordinarie öppettider. Flera av de utmaningar biografen har är sammanflätat med coronapandemin, något som SVT Sörmland tidigare har rapporterat om.
En av utmaningarna är förbudet mot folksamlingar som gör att biografen endast kan ta emot 50 besökare vid varje föreställning.
– Det är de reglerna som gäller och vi får rätta oss efter det, säger Carl Stefan Rydén som är ägare av Cinema 3 i Strängnäs och Cinema 2 i Katrineholm.
Han menar att utbudet av filmer inte är lika stort som innan pandemin och att utbudet även styr antal biobesökare.
– Det är titlarna som styr. Avsaknaden av nya filmer påverkar repertoaren. Produktionerna har stannat upp när världen ser ut som den gör. Läget är som det är, säger han.
Det är framförallt nyproducerade filmer som publiken vill se, menar Carl Stefan Rydén.
– Vi har tagit in repriser och det har gått hyggligt, men det är inte det folk vill se. De vill se en nyproduktion.
Många av de stora premiärer som brukar locka en stor publik har flyttats.
– Den nya Bond-filmen, bland annat, har flyttas och det är en sådan film som folk är intresserade av att se, säger han och berättar även att barnfilmer och svensk film ofta drar en stor publik.
Carl Stefan Rydén menar att det inte finns någon risk för att Cinema 3 kommer läggas ner.
– Bion kommer inte försvinna. Den kommer vara kvar. Det enda som kan komma att ändras är hur många föreställningar det blir i veckan. Vi kommer kunna visa ett begränsat antal filmer som är aktuella, säger han och fortsätter:
– Det gäller att få folk att komma tillbaka till biografen och att vi håller näsan ovanför vattnet så att vi överlever.
Datumen för när filmerna kommer visas under hösten är ännu inte satta.
– Det är svävande vilka filmer som vi kan visa. Vi är beroende av vad som händer i USA, som är ett mycket större bioland och som står för många nyproduktioner, säger Carl Stefan Rydén.
Han tror att det är viktigt att biograferna finns kvar på mindre orter.
– Det är det enda enkla nöjet som sker efter klockan 18:00 på en liten ort. Det kräver inte så mycket att gå på bio.
Mycket av hoppet ligger i att den svenska regeringen ska lätta på restriktionerna angående folksamlingar så att fler kan ta sig till biosalongerna.
– Vi hoppas på det, säger Carl Stefan Rydén.