En grupp boende kring Europaskolan Rogge är upprörda över att det inte är tillåtet att passera över skolans område för att komma upp på Långberget.
– Varför skulle fredliga Strängnäsbor som vill komma upp till Långberget innebära något problem för skolans verksamhet? säger Margit Urtegård.
Rektor Christoffer Bergfors huvudsakliga intresse är säkerheten för skolans drygt 500 elever och 60 medarbetare:
– En skola med dess byggnader och skolgård är inte att se som allmän plats oavsett om den drivs som kommunal eller friskola och ansvaret över ordning och säkerhet ligger på rektor. Att tillåta vem som helst att vistas på området medför betydligt större risker att den som kommer med dåliga intentioner kan lyckas med det som avses, oavsett om det handlar om våld, stölder eller annat.
– En kommunal skola skulle aldrig jaga iväg Dagny 85 år om hon ville passera, fortsätter Margit Urtegård och påtalar att det däremot sker här.
– Det är alltid tråkigt när olika intressen står i konflikt men mina elevers och personals trygghet är mitt ansvar och under tiden vi bedriver verksamhet kommer endast behöriga att tillåtas på området. Vi kommer däremot att förtydliga det budskap vi försöker lämna i mötet med passerande med kompletterande skyltar som definierar mellan vilka tider förbudet råder, säger rektor Christoffer Bergfors.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) litar på rektorns omdöme.
Är det okej att sätta upp förbudsskyltar, tycker du?
– Det är skolans och rektors ansvar att säkerställa trygghet i skolmiljön och i området.
Den här frågan har aktualiserats nu när det talas om att stiftelsen bakom Europaskolan Rogge eventuellt ska få köpa loss sina lokaler, men skyltarna är inte nya. Flera ur den församlade gruppen av grannar hade dock inte hört talas om skyltarna förrän en av de boende knackade dörr i ärendet häromdagen.
– Vi har gått här i trettio år och kommer att fortsätta med det, säger den forna biskopen Jonas Jonson som bor i närheten och fortsätter:
– Nu när Nabbviken gjorts i ordning är det så många fler som promenerar här, som kommer nerifrån vattnet och vill fortsätta upp på Långberget och gå via skogen tillbaka. Ska de inte kunna göra det?
– Det finns andra vägar till parken och det blir ingen stor omväg, säger Jacob Högfeldt.
Margit Urtegård oroar sig för att det ska bli ännu mer avstängt om kommunen släpper kontrollen över byggnaderna genom en försäljning. Jacob Högfeldt håller inte med:
– De här frågorna hör inte ihop, det är viktigt att skilja på dem. Det hade inte varit någon skillnad om det varit en kommunal skola. Det är skolans och rektors ansvar oavsett huvudman att se till att skolan är en trygg plats. Det står jag bakom.
Skulle man inte bara kunna avvisa obehöriga som stör verksamheten?
– Det är lätt att ha en uppfattning om den frågan innan något händer, men om något händer har man snabbt en annan uppfattning om varför rektor inte vidtagit åtgärder. Vi har ett samhällsklimat som gör att det på och runt våra skolor befinner sig personer som inte ska vara där.
Jacob Högfeldt förklarar att förbudet inte gäller på kvällar och helger utan att det då är fritt fram att passera.
– De får polisanmäla mig om de vill, jag tänker gå där ändå när jag vill, säger Ewa Morelius och får medhåll av Maj Sandberg.