I januari var det flera politiker som drog i nödbromsen när de skulle besluta om att avsluta avtalet med Promarina som driver gäst- och småbåtshamnarna i Mariefred och Strängnäs. En av anledningarna var att det inte fanns listat vad det var för investeringar som kommunen skulle ersätta Promarina för, till en summa av 6 miljoner kronor.
På onsdagskvällen hade dock politikerna fått titta närmare på hur tillgångarna hade värderats, och majoriteten av dem var nöjda med förklaringen.
– Enligt vad jag kan bedöma är värderingen gjord enligt konstens alla regler, säger Håkan Bertilsson (STRP) som tidigare var kritisk till det bristande underlaget.
Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är dock fortfarande emot att säga upp avtalet med Promarina.
– Vi tycker inte att kommunen ska gå in med egna pengar och finansiera det här. Vi vill hellre lägga pengarna på kärverksamheten. Det är viktigt med bra båthamnar, men inte att kommunen ska driva dem, säger Björn Karlsson (SD).
Miljöpartiet föreslog att kommunen i stället ska hitta en ny arrendator som kan ta över direkt efter Promarina, något som Sverigedemokraterna också tyckte lät som en bättre idé. Men det var ändå förslaget om att säga upp avtalet som vann störst gehör. Om kommunfullmäktige går på samma linje den 29 februari är tanken att kommunen tar över driften av hamnarna redan till säsongen 2016. Kommunen ska sedan försöka hitta en ny entreprenör så snart som möjligt.
Men det hade kunnat bli mer komplicerat än så.
Under arbetet visade det sig att det avtal som tecknats mellan Promarina och kommunen rent juridiskt inte är ett arrendeavtal utan ett hyresavtal. Kortfattat innebär det att det är svårare att säga upp hyresgästen. I det här fallet har det inte fått några konsekvenser, enligt kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M). Båda parterna är ändå överens om att avtalet ska avslutas i förtid och hur stor ersättningen ska vara. Men om Promarina hade velat vara kvar hade det blivit svårare för kommunen att säga upp företaget.
– Det är ett bevis på att kommunen tecknande ett dåligt avtal, det är något vi inte ska göra längre fram, säger Jacob Högfeldt.
– Det är klart att kommunen ska lära sig en läxa av det här. När man hittar en ny entreprenör förutsätter vi i Strängnäspartiet att alla upphandlingsregler följs och att det tecknas ett korrekt avtal, säger Håkan Bertilsson.