Kommunen har redan gjort en upphandling och börjat fördela uppdragen bland de entreprenörer som utsetts att vara med i anläggandet av simhallen som beräknats stå klar till hösten 2024.
Såväl ett nytt badhus som en ny idrottshall, den senare med publikkapacitet på 1 000 personer, ska uppföras på Larslunda IP inom detaljplanen Strängnäs 3:1.
– Simhallen ligger först i pipelinen eftersom det bygget är mest tidskrävande, och det är den som blir påverkad här, förklarar Stina Norrbom som samordnar Larslundaprojektet.
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden klubbade igenom planen i slutet av augusti, och beslutet var enhälligt.
Tre veckor senare hoppades kommunen att den skulle vinna laga kraft.
Men då hade planen från två håll överklagats till mark- och miljödomstolen.
– Vår målsättning är att alltid hantera dessa ärenden inom sex månader, säger en registrator på domstolen i Nacka som bekräftar att överklaganden kommit in.
Bo Nordebrink på kommunens fritidsenhet kommenterar:
– Vi har preparerat en väg in på området och arbetsbodar är på gång. Det får vi göra även om planen inte vunnit laga kraft. Men det är klart att överklagandet sinkar oss.
Det är dels en privatperson, dels en idrottsförening som överklagat detaljplanen.
– Det finns möjlighet att bevilja bygglov för simhallen på nu gällande detaljplan, men då krävs viss omprojektering vilket kostar tid och pengar, säger Stina Norrbom.
Privatpersonen skriver bland annat att: "Hela planprocessen präglas av tidspress, som ej är påtvingad eller orsakad av planmässiga faktorer."
Hen är inte nöjd med dialogen som varit med planförfattaren och ifrågasätter om Larslunda verkligen är rätt plats för simhallen:
"Det är nu mark- och miljödomstolen som har möjlighet att värdera vår kritik rörande planförslaget, dess innehåll, planprocess, dess stöd i översiktlig planering och de konsekvenser det innebär för klimatet, Strängnäs stad och dess invånare."
– Domstolen ska avgöra om överklagan är giltig, om det angår personen och om det går personen emot, säger Stina Norrbom.
Ordföranden i den förening som överklagat beslutet vill inte blåsa upp saken i tidningen eftersom en "förlikning med kommunen pågår."
– Jag har ingenting emot nya badhuset eller dess placering, intygar hen.