Bakom brotten: Skyddsnätet kring de unga allt starkare

Socialfältare, Team ungdom, ordningsvakter, vaktbolag, fritidsgårdar och föreningar. Så ser kommunens förebyggande – och allt starkare – samverkan mot problem bland unga ut. "Trots det som hänt känns det ändå ganska bra", säger trygghetssamordnare Marita Andersson.

Varje tisdag träffas det lokala Brottsförebyggande rådet med bland annat socialtjänst, skolor, vaktbolag, Team ungdom och polis. Då avgörs hur allas resurser används bäst. Marita Andersson samordnar rådet.

Varje tisdag träffas det lokala Brottsförebyggande rådet med bland annat socialtjänst, skolor, vaktbolag, Team ungdom och polis. Då avgörs hur allas resurser används bäst. Marita Andersson samordnar rådet.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2020-11-03 20:33

Marita Andersson säger att hon ser allvarligt på den senaste tidens händelser där unga varit inblandade i stök, hot och brottslighet som grov misshandel och grovt rån i centrala Strängnäs och vid resecentrum. 

Samtidigt påpekar hon att brottsstatistiken visar att Strängnäs är en trygg stad – och att det sociala skyddsnätet tack vare mer resurser och samverkan blir allt tajtare och starkare. Hon exemplifierar:

– Vi har två nya ordningsvakter som rör sig mellan resecentrum och centrum, mer rondering av Securitas och Team ungdom som ska bli fyra. Då kommer de att kunna vara ute sex kvällar i veckan i stället för tre. 

Utöver det finns de så kallade socialfältarna; kommunanställda från olika verksamheter som samordnas av Mikaela Martinsson:

– Just nu är cirka 20 personer ute under kvällstid. På vardagar två och två, fredag–lördag är de fyra. Två är alltid i Strängnäs och två täcker övriga kommunen, säger hon.

De båda samordnarna säger att samverkan och långsiktighet är nyckeln till framgång, samtidigt som resurserna behöver kunna styras om snabbt när behoven ändras.

De veckovisa mötena för trygghetsskapande samverkan står för både och. Då träffas socialtjänst, fritidsgårdar, team ungdom, polisen och vaktbolag för att analysera den senaste veckans upplevelser och vid behov styra om resurserna.

– Scheman och fokus uppdateras vecka för vecka, ibland dag för dag, säger Marita Andersson.

Hon konstaterar att det generellt läggs mest fokus på ungas samlingsplatser i Strängnäs, därefter Åkers styckebruk. 

– I Strängnäs är det vid Präntaren, torget och resecentrum. I Åker är det runt skolan och i centrum. 

– I Mariefred hade vi en trygghetsvandring nyligen och där pekades inget särskilt område ut. I Stallarholmen var det ett möte igår, måndag, och där är det inget alarmerande. Härad är också lugnt överlag, sammanfattar samordnarna läget.

En viktig aktör i det förebyggande arbetet är föreningslivet som sedan i somras kan söka pengar för trygghetsskapande aktiviteter, vilket tidningen skrivit om flera gånger. 

– Nu har vi fått till väldigt bra samverkan med väldigt många olika aktörer, så det är bara att köra på och fortsätta jobba långsiktigt. Trots det som hänt nu känns det ändå ganska bra, säger Marita Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!