I mars meddelade Scan att slakteriet i Skara ska läggas ner. Nästan 130 anställda sägs upp – men ringarna på vattnet når ända till Strängnäs. Kusinerna Tommy och Peter Hammarstedt är den tredje generationen som driver Malmby lantbruk på Åby gård. Deras farfar kom till gården 1955. 1976 startade grisuppfödningen i kusinernas föräldrars regi. Men i mars eller april är det slut på de dova lätena från suggorna och de gälla skriken från smågrisarna i ladugårdsbyggnaden.
Tommy och Peter Hammarstedt säljer 3 000 slaktsvin per år till Scan. När slakteriet i Skara läggs ner är det en anläggning i Kristianstad som ska stå för Scans slakt och styckning av grisar. Och från Strängnäs till Kristianstad tar det mer än åtta timmar att köra med slaktbil. Det är mer än djurskyddslagen tillåter.
Kusinerna har inte lyckats teckna avtal med något annat slakteri inom närmare avstånd. Tommy och Peter Hammarstedt ser därför ingen annan lösning än att lägga ner grisproduktionen. Utfasningen har redan börjat. Djuren på gården är uppdelade i sex grupper, med allt från sjumånaders grisar som är redo att gå till slakt till dagsgamla kultingar. Suggorna som är dräktiga just nu är de sista som kommer att grisa på gården.
Mellan år 2000 och 2012 minskade antalet grisbesättningar i Sverige med 66 procent, från 3 500 till 1 200 stycken, enligt Lantbrukarnas riksförbund. Att det slaktas färre grisar är en förklaring till att Scan drar ner på sin verksamhet. Och en orsak till det är att Sverige importerar allt mer griskött från i första hand Danmark och Tyskland. Köttet är billigare – men inte producerat med samma djurskyddskrav som i Sverige.
– Att köttet är svenskt är visst bara viktigt när vi köper färska styckdetaljer. Men när konsumenten kommer till charkdisken och restaurangen är det som att det inte längre spelar någon roll, säger Petter Kjellerby som är ordförande för Mälardalens grisföretagare.
Peter Hammarstedt lägger inte all skuld på den enskilda konsumenten, utan tycker att politikerna bär ett stort ansvar.
– Samtidigt som politikerna bestämmer om våra djurskyddsregler så köper det offentliga in en stor del importerat kött. Det är dubbelmoral, säger han.
Malmby lantbruk består av fler delar än endast grisproduktionen, men förra året uppgick den till 4 miljoner kronor av den totala omsättningen på 14 miljoner kronor.
– Det blir en omställning på gården. Vi har en heltidsanställd som vi har varslat om uppsägning, säger Tommy Hammarstedt som funderar på om ladugården går att bygga om till exempelvis uppställningsplats för husvagnar.