Bakteriekuvös på servering i Strängnäs

De färdiga livsmedlen i glasdisken var för varma. Personalen i kaféet slängde allt efter att livsmedelsinspektören hade mätt temperaturen.

Strängnäs2014-07-12 06:00

Den aktuella serveringen, som ligger i Strängnäs, har även tidigare fått anmärkning på att kyldisken inte fungerar. Den håller inte matvarorna tillräckligt kylda. När hälsoinspektören åter kom på besök drygt fyra månader senare i början av juli, kvarstod problemet. Maten som fanns på de övre hyllorna i serveringskylen hade höga temperaturer. I skinkan uppmättes drygt 16 grader och räkorna höll en temperatur på 11–12 grader.

Enligt inspektionsrapporten har vidtagna åtgärder för att få kyldisken att hålla en bra temperatur på under åtta grader, inte varit tillräckliga.

Enligt mikrobiolog Åsa Rosengren vid Livsmedelsverket är det inte bra att skinka, och särskilt inte räkor med mycket protein och vatten, ligger framme i timtal i temperaturer långt över åtta grader. Bakterier gillar protein och förökar sig i vatten.

– I verksamheter där man vanligen använder händerna för att göra ordning maten kan stafylokocker, som en del människor bär på händerna, överföras till livsmedlen. När det är varmt och stafylokockerna tillåts föröka sig, kan de producera ett gift som gör att människor blir matförgiftade och börjar spy, säger hon.

I varma temperaturer förökar sig bakterierna snabbare. Under åtta grader händer inte mycket, men skinka som förvaras i över 15 grader och räkor i flera grader över åtta fungerar som en inkubator för bakterier. De blir många inom loppet av några timmar.

På serveringen i Strängnäs togs all mat i kyldisken bort den aktuella dagen. Nu är kyldisken lagad så enligt en livsmedelsinspektör vid Strängnäs kommun är det jättebra temperatur i den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!