Bara nio sökte till Culinary craft i år: "Få behöriga"

Beskedet att prestigeutbildningen Culinary Craft inte tar in nya elever upprör drabbade nior. Men det var väldigt få som sökte i år – och ännu färre som hade behörighet.

Julia Hansen och Axel Sääw är besvikna över att intaget stoppats till restaurangskolan Culinary craft. Arkivbild (vänster).

Julia Hansen och Axel Sääw är besvikna över att intaget stoppats till restaurangskolan Culinary craft. Arkivbild (vänster).

Foto: Åsa Wallin/Privat

Strängnäs2021-03-25 18:15

Tidigare i veckan kunde tidningen berätta att Thomasgymnasiets restaurangskola Culinary craft avbryter intaget av nya elever, på grund av ett lågt intresse för programmet.

Två elever som hade sökt Culinary craft är Julia Hansen och Axel Sääw, som båda går i nian på Mariefreds skola. De måste nu tänka om.

– I och med att det var mitt förstahandsval blev jag ledsen. Vi är flera som är besvikna, säger Julia Hansen. 

– Det är tråkigt att det läggs ner när man hittar någonting som man gillar, säger Axel Sääw. 

De fick beskedet bara någon månad efter det att de gjort sina gymnasieval.

– Det hade varit bättre om vi hade fått beskedet innan vi gjorde valet. Nu fick vi hem ett brev för två veckor sedan, där det stod att de planerar att lägga ner utbildningen för att de inte har råd, säger Julia Hansen.

Kenneth Larsson (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, säger att det endast var nio elever som sökte i år.

– Av dessa är mindre än hälften behöriga på sina höstterminsbetyg och resten måste läsa upp sina betyg under våren för att komma in, säger han.

Hade man inte kunnat "hålla ut" något år till för att se om intresset ökade?

– Det går inte, för det är en väldigt dyr utbildning. Det är även en del i omflyttningsprogrammet ute på Campus, där vi tittar på hur vi kan använda våra lokaler på ett bättre sätt. Vi hade kanske blivit tvungna att flytta utbildningen, något som hade inneburit stora investeringar. Det är helt enkelt inte möjligt ur någon aspekt att driva detta vidare, säger Kenneth Larsson.

Han tillägger att han personligen tycker att det var synd att beslutet behövde fattas.

– Ambitionen i det här har varit hög på flera sätt. Vi har verkligen haft goda förutsättningar att erbjuda en högklassig och bra utbildning. Det hade ju varit väldigt roligt om det här hade gått bra, när vi hade tillgång till så många bra lärare, säger Kenneth Larsson.

Efter beslutet har kommunen ordnat så att Strängnäselever kan söka till restaurangprogrammet vid Rinmangymnasiet i Eskilstuna som förstahandsval och konkurrera på samma villkor som elever från Eskilstuna kommun.

Både Julia Hansen och Axel Sääw säger att de ska försöka komma in där i stället, pendlingen till trots.

– Jag skulle bli ledsen om jag inte kom in. Nu får jag göra mitt bästa för att klara det, säger Axel Sääw.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!