Barbro, 81: "Jag förstod att det var något lurt"

Barbro Wermelin, 81, fick nyligen ett brev hem. Betala 510 kronor "för ett tryggt hem", stod det i brevet – nu varnar Hyresgästföreningen för att det kan handla om ett blufföretag. "Hårt formulerat så hoppas man att någon ska hoppa i galen tunna", säger juristen Johan Mirtorp.

Barbro Wermelin, 81, från Strängnäs har blivit utsatt för ett misstänkt bedrägeriförsök. Barbro vill inte fronta artikeln med bild.

Barbro Wermelin, 81, från Strängnäs har blivit utsatt för ett misstänkt bedrägeriförsök. Barbro vill inte fronta artikeln med bild.

Foto: Martin Tolén

Strängnäs2020-10-12 07:07

Nyligen fick Barbro Wermelin, 81, i Strängnäs post hem till sin brevlåda.

När hon öppnade brevet fanns det ett erbjudande förklätt till en faktura från Hyresgästkassan. Betala 510 kronor "för ett tryggt hem som är grunden i ett tryggt liv", står att läsa i brevet. Brevet kom oväntat då hon redan är medlem i Hyresgästföreningen.

– Först reagerade jag och undrade om det var något nytt Hyresgästföreningen börjat med. Så då ringde jag till min kontakt där och undrade om det var något nytt medlemsskap som jag skulle betala för, men det var det ju inte. Så då förstod jag att det var något lurt, säger Barbro Wermelin.

Det är inte första gången Hyresgästkassan AB uppmärksammats för sitt tillvägagångssätt.

Redan 2016 avslöjade Hyresgästföreningens medlemstidning, Hem & Hyra, att mannen bakom dåvarande Hyresgästkassan är känd från bluffbolaget Adresstjänst AB, som skickat tusentals falska fakturor till privatpersoner i hela Sverige.

Och när Hem & Hyra besökte adressen företaget angivit att de höll till på fanns det ingen lokal eller ens en skylt om att företaget faktiskt hade ett kontor där.

– Jag kan inte bekräfta att det är samma namn och samma personer nu som det var 2016, för jag vet inte det. Men jag kan konstatera att det är samma namn på företaget, men loggan är lite annorlunda och hemsidan har fått ett nytt utseende. Vi har fått in några samtal nu på slutet om just det här. Man maskerar anbudet som en betalningsskyldighet för att få folk att tro att det är en faktura. Hårt formulerat så hoppas man att någon ska hoppa i galen tunna, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

undefined
Betala 510 kronor "för ett tryggt hem som är grunden i ett tryggt liv", stod att läsa i brevet som skickades hem till Barbro från ett företag som kallar sig Hyresgästkassan.

Barbro Wermelin lever själv i en lägenhet i Strängnäs och vill med sin historia varna andra från att bli utsatta för lurendrejeriförsöket.

– Det är hemskt att de ger sig på äldre. Det finns säkert många människor som inte är med i Hyresgästföreningen och som sedan nappar på det här när en sådan här faktura dyker upp. För de säger också att de erbjuder en trygghet i boendet och att de hjälper till i kontakten med hyresvärden, säger hon.

Företaget Hyresgästkassan AB lades ned kort efter Hem & Hyras granskning, men tycks nu alltså ha dykt upp igen fyra år senare med nya ägare som dock har en koppling till den tidigare ägaren. Redan i september ska personer i Uppsala ha blivit utsatta för blufförsök och nu misstänks fler än Barbro vara utsatta i Strängnäs och Eskilstuna.

– Vi vill inte att man förväxlar några eventuella fakturor med oss. Det här händer då och då, och många som hör av sig tror att de kommer från oss. Så vi brukar informera om att man ska vara noga med att kontrollera vad man betalar för något och gå ut med varnande information på vår hemsida, säger Johan Mirtorp.

Hyresgästföreningen är noga med att påpeka att man inte har något emot eventuella konkurrenter, men vill att det ska ske på ett korrekt sätt mot konsumenten.

– Om man anser att man blivit lurad ska man kontakta polisen eller Konsumentverket, säger Johan Mirtorp.

Hyresgästkassans två nya ägare har sedan tidigare flera fall av bedrägeriförsök. Så sent som i fjol skickade en av ägarna ut inbetalningskort till tusentals personer om tvätt av anhörigas gravstenar.

Tidningen har sökt kontakt med företaget, men utan framgång.

Brottsbalk (1962:700)

9 kapitlet: Om bedrägeri och annan oredlighet

1 § Den som medelst vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde eller någon i vars ställe denne är, dömes för bedrägeri till fängelse i högst två år.

2 § Är brott som avses i 1 § med hänsyn till skadans omfattning och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, döms för ringa bedrägeri till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!