Barn med psykisk ohälsa kan få förtur till Kulturskolan

Gratis plats och förtur till Kulturskolan för elever som mår dåligt, det kan bli aktuellt i ett nytt projekt. "Kultur på recept ska vara något man får för att må bättre och inte vara ett krav på att familjen måste prioritera det ekonomiskt".

Nu ska Kulturskolan användas som en resurs för att förebygga psykisk ohälsa bland unga.
"Det finns en utbredd psykisk ohälsa bland unga i Sörmland, säger Agneta Klingberg", rektor för Kulturskolan i Strängnäs.

Nu ska Kulturskolan användas som en resurs för att förebygga psykisk ohälsa bland unga. "Det finns en utbredd psykisk ohälsa bland unga i Sörmland, säger Agneta Klingberg", rektor för Kulturskolan i Strängnäs.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2020-11-05 12:04

Alla musik- och kulturskolor i Sörmland har beviljats att delta i arvsfondsprojektet Kulturskola och psykisk ohälsa. Projektet är treårigt och startar i januari.

– En av anledningarna till att Sörmland har blivit utvalt tror jag är att vi har ganska alarmerande statistik i undersökningen Liv och hälsa ung. Det finns en utbredd psykisk ohälsa bland unga i Sörmland, säger Agneta Klingberg, rektor för Kulturskolan i Strängnäs.

Arvsfondsprojektet ska skapa rutiner för att fånga upp barn och erbjuda aktiviteter på ett tidigt stadium när de unga inte mår riktigt bra. Projektet går ut på att utveckla strukturer för tätare samarbete mellan exempelvis elevhälsan och kulturskolan men också andra instanser som studieförbund. En skolkurator som träffar en elev med till exempel intresse för dans ska kunna se till att eleven får kontakt med Kulturskolan. En modell som kan användas är kulturskola på recept, som tidigare provats i Katrineholm.

– Vi kanske ska ha ett system där vi tar emot dem som kommer den vägen även om det är slut på platser. Det ska kanske heller inte kosta en terminsavgift för dem. Kultur på recept ska ju vara något man får för att må bättre, inte ett krav på att familjen måste prioritera det ekonomiskt.

För att få en plats på Kulturskolans kurser krävs normalt att föräldrarna hänger på låset när platserna släpps och att de betalar in terminsavgiften direkt när barnet anmäls.

Finns det en risk för att det är för höga trösklar för att börja på Kulturskolan?

– Det finns massor av trösklar. Så länge vi har begränsade resurser kommer de att finnas. Men om man bara tar bort avgifterna skapas inte fler platser utan det som behövs är mer resurser och kanske även verksamhetslokaler ute i kommundelarna.

Vet ni vilka sociala grupper Kulturskolan når ut till?

– Det hänger oftast ihop med föräldrars utbildningsnivå. Sedan spelar det inte så stor roll om föräldrarna är svensk- eller utlandsfödda utan det har att göra med deras vanor och bildning.

Vad görs för att nå fler?

– Sedan 2016 har vi gjort en massa uppsökande verksamhet kostnadsfritt finansierat med projektpengar från Statens kulturråd. Utfallet på aktiviteterna har varit olika. Man måste jobba långsiktigt för att nå nya målgrupper, inte enbart i projektform.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!