Strängnäs kommun har brutit mot skollagen

Barn- och elevombudet anser att Strängnäs kommun har brutit mot skollagen i två olika ärenden, ett i Mariefredsskolan och ett i Finningeskolan. Men kommunen frias också på en punkt.

En elev har åtskilliga gånger blivit kränkt på Finningeskolan, enligt Barn- och elevombudet.

En elev har åtskilliga gånger blivit kränkt på Finningeskolan, enligt Barn- och elevombudet.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2024-07-20 16:26

Nyheten i korthet

  • Barn- och elevombudet anser att Strängnäs kommun har brutit mot skollagen i två fall, ett i Mariefreds skola och ett i Finningeskolan, men frias på en punkt.
  • I Mariefreds skola ingrep en anställd fysiskt och en elev kände sig kränkt. Personalen rapporterade inte händelsen till rektorn och skolan utredde inte händelsen förrän efter kommunen mottagit begäran om yttrande från ombudet.
  • I Finningeskolan har en elev utsatts för kränkningar vid upprepade tillfällen. Trots flera påpekanden fortsatte kränkningarna. Strängnäs kommun anses ha brustit i sina skyldigheter att anmäla och utreda kränkande behandling.

Personal på en skola som får kännedom om att en elev har känt sig utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla det till rektorn. Rektorn är i sin tur skyldig att anmäla det till huvudmannen.
Detta har Mariefreds skola brustit i anser Barn- och elevombudet.

I september öppnades ett ärende som det nu kommit ett beslut i. En anställd ingrep fysiskt och en elev har efter detta upplevt sig kränkt, enligt anmälan. Skolans personal rapporterade inte om händelsen till rektorn och skolan hade inte något utredande samtal med de inblandade förrän kommunen mottagit begäran om yttrande från Barn- och elevombudet.

Här är det, enligt Barn- och elevombudet, fråga om en akut situation där det varit befogat med ett fysiskt ingripande eftersom det fanns risk för att eleven kunde skada andra eller sig själv om inte den anställde ingripit. Den anställde har inte bedömts ha använt mer kraft än nödvändigt och eleven anses därför inte ha utsatts för kränkande behandling.

Däremot anmäls skolan för att ha varit senfärdiga med att anmäla och utreda incidenten. Mariefreds skola föreläggs att vidta åtgärder för att detta inte ska upprepas.

undefined
Mariefreds skola måste åtgärda brister enligt ett beslut från Barn- och elevombudet.

En elev på Finningeskolan har vid upprepade tillfällen utsatts för olika kränkningar. Eleven har enligt handlingarna från Barn- och elevombudet blivit ombedd att lära sig att hantera kränkningarna i stället för att skolan ska skydda hen. Trots åtskilliga mejl,
möten och påpekanden har kränkningarna fortsatt och resulterat i att eleven bland annat blivit slagen och kallad olika saker.

Barn- och elevombudet har funnit att eleven utsatts för kränkande behandling vid sex tillfällen. Av utredningen framgår att skolan har vidtagit vissa åtgärder för att förhindra framtida kränkande behandling, bland annat i form av samtal med berörda elever och i viss utsträckning med berörda elevers vårdnadshavare samt organisatoriska förändringar och förändringar i klassrumsmiljön.
Skolan har även, sedan Barn- och elevombudet inlett en utredning, beslutat om personalförändringar i syfte att förhindra framtida
kränkningar.

Barn- och elevombudet har beslutat att Strängnäs kommun brustit i sina skyldigheter enligt skollagen att anmäla uppgifter om kränkande behandling samt att i tillräcklig omfattning utreda uppgifter om dessa. Kommunen måste nu vidta åtgärder för att komma till rätta med de konstaterade bristerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!