Efter olycka med pulka på Tosterön: "Livsfarlig backe"

Nyligen blev Åkersbon Anja Lidholm vittne till en otäck incident i pulkabacken på Abborrberget där ett barn i treårsåldern skadade sig illa.
– Det är livsfarligt att åka där. Den här lilla pojken krockade med en papperskorg, berättar hon.
Två papperskorgar är nu tillfälligt nermonterade men Anja skulle vilja se fler årgärder.

Anja Lidholm blev nyligen vittne till en olycka i pulkabacken vid Abborrbergets badplats där en liten pojke åkte rätt in i en papperskorg och slog upp ett sår i pannan. "Livsfarligt", tycker hon. Anja kontaktade kommunen som snabbt skruvade bort de båda papperskorgarna på omklädningsrummets framsida.

Anja Lidholm blev nyligen vittne till en olycka i pulkabacken vid Abborrbergets badplats där en liten pojke åkte rätt in i en papperskorg och slog upp ett sår i pannan. "Livsfarligt", tycker hon. Anja kontaktade kommunen som snabbt skruvade bort de båda papperskorgarna på omklädningsrummets framsida.

Foto: Lars Kilström, Privat

Strängnäs2025-01-11 05:37

Nyheten i korthet

  • En treårig pojke skadade sig allvarligt efter att ha krockat med en papperskorg i pulkabacken på Abborrberget i Strängnäs.
  • Åkersbon Anja Lidholm, som bevittnade olyckan, uppmanar kommunen att ta större ansvar för barnens säkerhet på pulkabackar.
  • Kommunens fritidsenhet har tillfälligt tagit bort två papperskorgar efter incidenten, men inga ytterligare åtgärder planeras för tillfället.

– Kommunen arbetar hårt för att få hit fler barnfamiljer till Strängnäs. Då borde man satsa mer på barnens säkerhet, anser hon.

Anja Lidholm begav sig till nämnda backe den 4 januari. Med sig att hon en sjuårig dotter, dotterns kompis samt kompisens mamma.

– Det var en solig dag, perfekt med packad snö och med ganska många barn i farten, minns hon.

Men när den lilla grabben brakade in i en papperskorg blev stämningen skärrad.

– Föräldrarna skulle ta honom till akuten. Mamman var upprörd och pojken skrek så att alla hörde. Om jag uppfattade saken rätt skar han sig i pannan, berättar Anja Lidholm.

– Backen är ganska lång och man kan ju välja varifrån man vill starta med sin pulka, snowracer, madrass eller kälke. Den här pojken åkte bara en kort sträcka.

Papperskorgen satt utvändigt på omklädningsrummen.

– Ibland får man försöka fånga barnen när de kommer farandes. De kan skada sig både på papperskorgarna och på själva byggnaden, resonerar Anja Lidholm.

Hennes förslag är att madrassera den röda baracken för att minimera olycksrisken.

– Den här backen är ändå med på kommunens barnkarta. Finns det risk för olyckor kanske man skulle sätta upp en varningsskylt, som huvudman borde kommunen ta ett större ansvar.

Efter incidenten kontaktade Anja Lidholm kommunens fritidsenhet, som har svarat henne och alltså tillfälligt plockat bort två papperskorgar.

undefined
Byggnaden fotograferad både med (4 januari) och utan (9 januari) papperskorgar.

Fler åtgärder är i nuläget inte aktuella, enligt enhetschefen Anders Lexell.

 – Bara för att platser är markerade på barnkartan innebär inte det att vi har ett utökat ansvar. Utan kommunen håller ordning på de platser som vi verkligen anser är våra ordinarie pulkabackar. Dessa tre finns – på Vasavallen, Hammaren i Mariefred samt en vid Barrvägen på Tosterön, säger han.

– Som på Vasavallen, där är lyktstolparna vid backen madrasserade. Tyvärr är det ju det materialet stöldbegärligt. På övriga platser åker man så att säga på egen risk, men självklart vill vi inte att någon skadar sig, fortsätter Lexell.

Han ser Abborrberget i första hand som en badplats och sommartid har kommunen därför ett större ansvar.

Kring trettonhelgen inträffade en annan olycka med ett barn i pulka.

Det var en flicka, vars ålder är obekant för tidningen, som hamnade under ett stängsel nedanför den Stora kompisparken på Brunnsvägen. Utfallet blev en skada på ena ögonlocket, som sjukvården tejpade.

– Ett Gunnebostaket som sattes upp för några år sedan för att förhindra att folk som till exempel åkte pulka for ut i gatan, säger stadsmiljöchefen Anders Ekman.

– Nu fanns det ett hål i staketet. Där fastnat flickan, och fått ett jack vid ögat, fortsätter Anders Ekman.

Hur har hålet uppstått?

– Möjligen kan staketet ha gett efter för snön. Vi misstänker inte något sabotage.

På vilket sätt agerade kommunen?

– Staketet kommer att lagas. Men som tillfällig åtgärd skottade vi upp snö mot staketet så att en liknande olycka inte ska kunna hända igen, berättar Marie Ollman, enhetschef för gata och park.

undefined
Kommunens personal skottade upp snö framför staketet vid Stora kompisparken vid Brunnsvägen. Detta efter en olycka under trettonhelgen. "Det finns ett hål i staketet som behöver lagas", berättar Marie Ollman, chef för gata och parkenheten vid Strängnäs kommun.

Anders Ekman säger att det är bra att folk hör av sig efter incidenter som dessa men att den aktuella lekparken aldrig varit tänkt som en pulkabacke.

– Det finns en annan plats i Finninge som är mer lämpad för att åka pulka i, jag vet dessutom att den används.

Anders Lexell avslutar:

– Marie Ollman, Anders Ekman och jag får gemensamt se över våra pulkabackar.

undefined
Pulkabacken vid Abborrbergets badplats är förhållandevis lång och ganska brant. Det är dock ingen backe som kommunen underhåller även om den finns med på barnkartan.
Barnkartan

Kartan visar platser för lek och utomhusaktiviteter som barnen själva har pekat ut och tipsat om. De symboliseras av en glödlampa i kartan. I kartan finns också symboler för badplatser, lekplatser, utegym, pulkabackar och skogsområden. Förutom barnens egna platser så är även platserna som kommunen ansvarar för utmärkta.

Källa: strangnas.se.

Karta: Abborrbergets badplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!