Bästa ekomaten avgjordes i Strängnäs

Restaurangskolorna hjälper till att rusta morgondagens stjärnkockar med miljötänk. På tisdagen hölls regionfinal i Unga ekokockar på Strängnäs restaurangskola.

Strängnäs2014-05-14 09:11

– Vi måste göra något för planeten och de problem vi har i dag inom jordbruket med bekämpningsmedel och konstgödsel. Kan vi få bort sådant är mycket vunnet, säger tävlingsledaren Erik Måneld från Unga ekokockar.

Han lutar sig fram mot det tävlande lag som står närmast och säger rakt och enkelt: Fem minuter. De tre kockarna svarar inte utan arbetar snabbt och fokuserat på desserten som består av nötter och choklad under ett täcke med bränd maräng.

En av fem regionfinaler i tävlingen Unga ekokockar hölls på tisdagen i köket på Restaurangskolan Strängnäs. Sörmland representerades av Rinmangymnasiet i Eskilstuna och Nyköpingsstrands restaurangskola. Strängnäs restaurangskola deltar inte i själva tävlingen detta fjärde år som den arrangeras.

Inne i köket pågår ett myller av aktivitet då samtliga fem lag förbereder en trerätters middag.

Domare, kockar och deras hjälpredor trängs i det varma köksutrymmet.

Tidspressen på kockarna är stor. De ska visa att de kan arbeta som ett lag, att de kan förbereda sig och genomföra en trerätters middag. Lagen poängsätts i alla delar, utförande, smak och upplägg på tallriken.

Josefine Jansson, på Rinmangymnasiet toppar varmrätten med en liten bit färsk timjan på varje tallrik.

– Jag darrade lite på handen, man känner allvaret, konstaterar hon uppriktigt när alla tallrikar har burits ut för att få juryns dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!