Begravningsentreprenör: "Att få göra det bästa av det sista"

Att jobba med döda är inget konstigt för Emilia Sundström, som arbetar på den nyöppnade Strängnäsfilialen av begravningsbyrån Östlunds. "Det är bara ett skal, personen är inte kvar."

Begravningsbyrån Östlunds har öppnat filial i Strängnäs, och där arbetar begravningsentreprenör Emilia Sundström.

Begravningsbyrån Östlunds har öppnat filial i Strängnäs, och där arbetar begravningsentreprenör Emilia Sundström.

Foto: Sofie Axelzon

Strängnäs2024-07-10 20:33

Nyheten i korthet

  • Emilia Sundström, en begravningsentreprenör i Strängnäs, beskriver sitt arbete som "att göra det bästa av det sista". Hon anser att hennes arbete handlar om att synas så lite som möjligt men göra de anhörigas farväl till det de och den avlidne hade önskat.
  • Sundström, som tidigare arbetade inom skola och förskola, blev inspirerad till att bli begravningsentreprenör när hennes mormor dog 2007. Hon genomgick en ettårig utbildning och har arbetat med både Fonus och Strängnäs begravningsbyrå.
  • Hon råder människor att vara mer öppna om döden, inklusive att skriva ner sina önskemål för sin egen begravning och att tillåta barn att delta i begravningar. Hon ser inte nätbegravningsbyråer som konkurrenter, men ett alternativ för dem som vet exakt vad de vill och vill hålla kostnaderna nere.

Emilia Sundström har alltid jobbat med människor, men tidigare inom skola och förskola som elevresurs och är också familjehem sedan länge. 

– Men när jag gick till en begravningsbyrå när min mormor dog 2007 kände jag direkt att det var det jag ville göra. 

Och på den vägen är det, hon gick en ettårig utbildning till begravningsentreprenör och har jobbat extra på såväl Fonus som Strängnäs begravningsbyrå genom åren. Men nu får hon sin "egen" byrå på Storgatan. 

undefined
Begravningsbyrån Östlunds har öppnat filial i Strängnäs, och där arbetar begravningsentreprenör Emilia Sundström.

Senare samma dag ska Emilia Sundström iväg på en så kallad visning på bårhuset i Eskilstuna. 

– Då ser jag till att lokalen är fin och att personen är iordninggjord så att det blir en fin stund för anhöriga, säger hon. 

Det är en del av arbetet, en annan att möta människor i sorg. 

Är det inte svårt att göra det? 

– Nej, jag ser det som en ära att få göra det bästa av det sista. Det medmänskliga är en del av mig och inget jag tänker på. 

Emilia Sundström säger att hennes jobb handlar om att synas så lite som möjligt men göra de anhörigas farväl till det som de och den avlidne hade önskat. 

– Och man kan göra det precis hur man vill, så länge man respekterar personen. Det ska vara ett avsked, inte följa några pretto-normer. 

undefined
Till Östlunds på Storgatan är man välkommen om man har frågor kring begravningar.

Emilia Sundström radar upp en mängd beslut som behöver fattas inför en begravning: jordbegravning eller kremering? Minneslund eller gravsten? Plats? Borgerlig eller kyrklig? Dödsannons? Minnesstund? 

– Den vanligaste frågan jag får är "hur gör man", och svaret på det är att det är upp till var och en, men jag har en checklista att gå efter så tillsammans kommer vi fram till något bra. 

För att underlätta för sina anhöriga tipsar Emilia Sundström om att skriva ner hur man vill ha det, i till exempel Vita arkivet eller Livsarkivet. 

– Och det kan handla om allt till vilka försäkringar man har till vilka kläder man vill ha i kistan. 

En annan sak som Emilia Sundström tipsar om är att skriva brev när man vet att man närmar sig livets slut, eller göra en röstinspelning om man föredrar det. 

– Det kan innehålla pepp och livsvisdomar till ens barnbarn till exempel, men se till att alla får för annars blir det tokigt. Och tvärtom, kan det också vara bra i ett sorgearbete att skriva ett brev till den döde och skicka med i kistan, om det är något man inte hann få sagt. 

undefined
Begravningsentreprenör Emilia Sundström har en gedigen gudstro men poängterar att en begravning inte behöver vara kyrklig. "Det är upp till var och en."

Emilia Sundström är inte rädd för döden utan menar att man tar vara på livet bättre om man accepterar den. 

– Många saker i livet kan du välja, men dö måste du göra. Varför då inte bli vän med döden?

Emilia tycker att det är självklart att barn ska få följa med på begravningar. 

– Vi gör det konstigare än vad det är när vi för över vår egen rädsla på barnen. Smärtan blir lättare om man är mer öppen. 

undefined
Emilia Sundström har ställt ett piano i begravningsbyråns lokaler och om önskemål finns kan hon sjunga och spela på begravningar.

Är nätbyråer en konkurrens för er?

– Folk vill ofta ha mänsklig kontakt och då kommer de hit, men om man vet exakt hur man vill ha det och vill hålla nere kostnader kan nätbyråerna vara ett alternativ. Men om man vill ha specialsaker blir det ofta dyrare på nätet. 

Emilia Sundström är också verksam som själavårdare och har läst psykoterapi.

– Jag är hedrad över att få möta en människa som levt ett helt liv. Det är skalet som vi fått leva i, som du själv har haft nytta av under din tid på jorden. Jag har stor respekt för de tankar som tänkts, smärtan som känts, glädjen och allt som personen upplevt. Det är stort.

Karta: Storgatan 14
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!