Besked om ny avfart väntas i sommar

Många bilburna Strängnäsbor hade nog önskat att det gick smidigare att ta sig upp motorvägen. Sedan 2010 har kommunen arbetat för att bygga en ny på- och avfart vid Finninge. Snart kommer ett första besked om det är möjligt att fortsätta planera.

02-18 Strängnäs E20 5sp.eps

02-18 Strängnäs E20 5sp.eps

Foto:

Strängnäs2016-02-18 18:17

Den smidigaste vägen från E 20 till Strängnäs centrum skulle vara förbi Dammen och Finninge, längs Söderleden. Det tycker i alla fall Strängnäs kommun som sedan flera år vill bygga en ny avfart där.

– Vi vill öka tillgängligheten och göra en mer naturlig väg. Det är ganska omständligt att ta sig till motorvägen som det ser ut just nu, säger Patrik Wirsenius som är översiktsplanerare i Strängnäs kommun.

Avfarten finns med redan i den fördjupade översiktsplanen från 2009. Men det är inte bara för kommunen att bygga om hur som helst. Det är Trafikverket som har ansvaret för E 20 och därför måste kommunen förhandla för att få sin vilja igenom. Marken gränsar dessutom till skjutfältet, så Försvarsmakten måste också få tycka till om det ska bli någon ny avfart.

Under flera år har arbetet pågått med en så kallad åtgärdsvalsstudie, där de olika parterna förutsättningslöst tittar på om det är möjligt att bygga en avfart där.

– Trafikverket kan säga nej om det till exempel är för nära mellan avfarterna. På en Europaväg vill man inte minska framkomligheten och ha avfart på avfart, säger Roger Pettersson som är åtgärdsbeställare för Trafikverket i Sörmland.

Andra saker som kan sätta stopp redan i det här skedet är om Försvarsmakten säger nej. Studien ska vara klar innan sommaren 2016. Om den visar att det är genomförbart att bygga en ny avfart kan arbetet gå vidare in i nästa fas. Då är den stora frågan vem som ska betala.

– Det brukar styras av vem som har nytta av avfarten och som är drivande i frågan att den ska byggas. Om det är ett företag som vill ha en avfart, så är det företaget som brukar få betala. Men det blir lite mer komplicerat när det är en stad som i det här fallet, säger Roger Pettersson.

Kommunen kommer troligtvis att stå för en del av kostnaden. Men väg 55, som är en regional väg, går längs E 20 mellan Biskopskvarn och Lunda. Därför tror Roger Pettersson att även Regionförbundet Sörmland kan komma att ha med finansieringen att göra. Men det är alltså en fråga som ska lösas längre fram.

Om avfarten blir verklighet planerar kommunen att bygga en ny informationsplats intill den. Det ska också eventuellt också finnas utrymme för en hållplats för expressbussar och pendlarparkeringar, berättar Patrik Wirsenius. Längs E 20 kan det byggas fler butiker och liknande affärsverksamheter.

– I dag, när många kommer in till Strängnäs via industriområdena vid Biskopskvarn, är det nog många som undrar var de har hamnat. Det här skulle bli en tydligare och trevligare entré, säger Patrik Wirsenius.

Att det skulle bli mer trafik på Söderleden tror han inte är ett problem. Längs vägen finns det goda möjligheter att göra bullerdämpande åtgärder.

– Vi fördelar också trafiken lite. I nuläget går det 12 000 bilar per dygn på gamla E 20 i Strängnäs, säger han.

Åke Hulefors som har bott vid Sävstigen i Dammen i över trettio år. Han och hustrun Britt-Inger byggde sitt hus på Sävstigen 1984. Förutom några hyreshus var det bara skog och åter skog runtomkring.

– Det var väldigt lugnt. Vi bodde långt bort från Strängnäs, säger Åke Hulefors.

På 1990-talet byggdes motorvägen och då blev läget annorlunda. Trafiken blev en del av ljudbilden.

– Men att bo vid en motorväg är som att bo vid en järnväg eller en flygplats. Man tänker inte så mycket på det. Det låter olika mycket beroende på vilket väder det är. Ibland hörs det väl, ibland tror man att vägen har blivit avstängd, säger Åke Hulefors.

Kommunens planer på att bygga en ny motorvägsavfart några hundra meter bort har han känt till länge, och är ingenting som bekymrar honom nämnvärt.

– Det är klart att det nog blir lite mer ljud, men jag tror att vi vänjer oss. Jag tror inte heller att det blir så mycket tyngre trafik den vägen, de försöker nog undvika alla rondeller, säger han.

En snabbare påfart tror han kan leda till att fler flyttar till Strängnäs, vilket kan leda till en positiv utveckling med högre markpriser.

– Tillgängligheten blir ju bättre också, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om