Beslutet är fattat: Fjärrvärmen säljs för 1,2 miljarder

Solör bioenergi köper 80 procent av Sevabs fjärrvärmeverksamhet för 1,2 miljarder kronor.

Margareta Furustrand (L) och David Aronsson (V) röstade nej, medan Björn Karlsson (SD), Maria Nerby (C), Tomas Aldrin Walter (KD), Jacob Högfeldt (M), Niclas Samuelsson (STRP), Anders Härnbro (S) samt Ingela Bengtsson (MP, inte i bild) stöttade en försäljning.

Margareta Furustrand (L) och David Aronsson (V) röstade nej, medan Björn Karlsson (SD), Maria Nerby (C), Tomas Aldrin Walter (KD), Jacob Högfeldt (M), Niclas Samuelsson (STRP), Anders Härnbro (S) samt Ingela Bengtsson (MP, inte i bild) stöttade en försäljning.

Foto: John Henzlert, Joakim Serrander, Anna Hübsch

Strängnäs2021-08-31 09:05

Strängnäs kommunfullmäktige sa ja till vid sitt möte den 30 augusti, efter dryga timmens debatt. Beslutet var inte oväntat. Det fanns ett starkt politiskt stöd för ett ja när frågan nyligen var uppe i kommunstyrelsen, där Moderaterna och Socialdemokraterna är i majoritet.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) sa att ett partnerskap med Solör bioenergi "tillför industriell kunskap och kapital till fjärrvärmeverksamheten". Det behövs även stora investeringar i verksamheten, som gått med förlust med tio miljoner kronor per år. 

Sammantaget sägs affären göra att kommunen kan satsa mer på sina kärnverksamheter, enligt Jacob Högfeldt framför allt skolan som brottas med dåliga elevresultat.

Fjärrvärmen ska nu flyttas till ett nytt bolag, Calor, där Solör bioenergi fjärrvärme äger 80 procent och Strängnäs kommun 20 procent.

41 av 55 ledamöter sa ja.

Sverigedemokraternas Björn Karlsson sa att det avgörande för ett ja från partiet – det största i opposition med åtta mandat – var "möjligheten till kloka investeringar", specifikt inom äldreomsorgen och skolan. 

Miljöpartiets Ingela Bengtsson konstaterade att partiet, liksom Centerpartiet, under processens gång svängt från nej till ja:

– Vi tror att Solör kommer vara minst lika bra på klimatarbetet som Sevab skulle vara.

Tomas Aldrin Walter från Kristdemokraterna sa ja, något han var ensam om i partiet – inga fler röstade.

– Både jag och Pia Steensland valde att inte delta. Vi ville inte vara ansvariga i beslutet. Vi kristdemokrater i den politiska gruppen är i grunden emot en försäljning av fjärrvärmen, säger gruppledaren Catharina De Geer som bland annat tycker att fler alternativ att stärka kommunens soliditet borde ha utretts.

Här vill Camilla Sehlin, partiets ordförande i Strängnäs, göra ett förtydligande:

– Tomas Walter yrkade bifall på majoritetens liggande förslag att sälja fjärrvärmen till 80 procent, med tillägg att sälja ytterligare 20 procent av aktierna. Ett inriktningsbeslut som fattades av styrelsen med en majoritet den 26 augusti, vilket också är partiets officiella ställningstagande. Tomas Walter agerade alltså inte ensam, utan med ett styrelsebeslut i ryggen.

undefined
Beslutet fattades med en klar majoritet, 41 ja av 55 möjliga. Majoriteten av Liberalerna och Vänsterpartiet röstade emot och totalt nio ledamöter avstod från att rösta. Bilden är från kommunens webbsändning och visar röstsiffrorna vid voteringen.

Niclas Samuelsson sa att Strängnäspartiet länge förordat en försäljning av verksamheter inom Sevab för att "skapa utrymme för investeringar i kärnverksamheten".

Vänsterpartiet och Liberalerna röstade nej.

– Vi saknar diskussion och debatt mellan partierna innan beslutet tas, sa Margaretha Furustrand (L) som såg oklarheter och orosmoln kring att sälja ut kommunal infrastruktur.

Solör finns i 65 svenska kommuner och har fjärrvärme i bland annat Flen, Gnesta och Malmköping. Ett 20-årigt avtal mellan Calor och Strängnäs kommun ska slå fast att bolaget under perioden inte får höja fjärrvärmetaxan över konsumentprisindex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!