Blandade vårkänslor på kaféer: "Färre platser i år"

En ovanligt varm slutkläm på februari kombinerad med fortsatt coronapandemi borgar för många besök på kommunens uteserveringar. "Fler aktörer vill ha längre perioder och fler ansöker om utökade ytor", säger Christina Alneberg, handläggare på teknik- och servicekontoret.

"Vi har tillstånd för uteservering från 1 mars till 14 oktober", konstaterar platschefen Sofia Enocsson Rito på Espresso house.

"Vi har tillstånd för uteservering från 1 mars till 14 oktober", konstaterar platschefen Sofia Enocsson Rito på Espresso house.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2021-03-03 12:00

Sedan corona slog till för snart ett år sedan har Strängnäs kommun tagit bort markupplåtelseavgiften för restaurang- och kaféägare medan det kostar 850 kronor att söka tillstånd hos polisen.

– Ännu är det ingen rusning hos oss, anser Christina Alneberg.

Espresso house var dock ute i god tid och har tillstånd från 1 mars till 14 oktober.

Men bord och stolar är inte framdragna ännu på Gyllenhjelmstorget.

undefined
Sofie Hansson driver Två goda ting i Mariefred som satsar på en året-runt-öppen uteservering.

– Jag tror det dröjer några veckor. Vi måste få bort gruset här utanför och sen är det ganska bökigt för oss att bära ut möblerna, säger platschefen Sofia Enocsson Rito.

Hur många gäster kan ni ha här ute?

– Det var 20 platser i fjol och blir färre nu, på grund av rådande restriktioner.

Enligt Christina Alneberg brukar de flesta serveringarna vara igång i maj.

– Några veckor i förväg bör de söka tillstånd hos polisen, varefter vi meddelas.

Men det finns även ett fåtal näringsställen i Strängnäs och Mariefred som erbjuder uteplatser året runt.

undefined
Att fika utomhus har blivit allt vanligare under coronapandemin, i nästan alla väder.

Ett exempel är Två goda ting på Storgatan i Mariefred.

– Vi brukar alltid ha några bord framställda, med tanke på hundägare. Nu i och med covid-19 har det utökats till fyra bord, säger kaféägaren Sofie Hansson.

Även när det var som kyligast i mitten av februari fanns det gäster som föredrog uteplatserna, där några bord är välsignade med infravärme.

– Helt otroligt att gäster satt här i cirka tio minusgrader, speciellt på helgerna hade, och har, vi mycket besökare. Förresten byggde min dotter upp en extra soffa då med hjälp av snö. Tyvärr massakrerades den när kommunen någon natt senare skulle ploga gatan.

Blev ni arga?

– Nej, jag tror att de hade goda avsikter och ville hjälpa oss genom att få forsla bort snön.

Sofie Hansson, som tog över rörelsen 2007, påpekar att Två goda tings utrymme inomhus är kraftigt begränsat varför uteplatsen är guld värd nu.

undefined
Uteserveringen hos Två goda ting i Mariefred är öppen året runt för den som vill.

– Till sommaren, om läget är bättre, ska det finnas utrymme för åtta eller nio bord.

Ponera att coronapandemin är ett betydligt mindre problem nästa vinter, tror du att ni har utemöjligheten kvar då?

– Ja, men i mindre skala. 

Beträffande Mariefred finns det även näringsställen där ägaren arrenderar mark av kommunen. Ett exempel är Anders Hellsing som driver Strömmingsboden vid strandpromenaden. Det betalar han 30 000 kronor för per säsong. Då ingår kommunalt avlopp och vatten med oljeavskiljare.

– Där har kommunen gjort en stor investering, berättar Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef.

Anders Hellsing öppnar för allmänheten den 1 april och kommer sedan att hålla igång till 30 september. Som vi tidigare berättat har coronaåtgärder vidtagits genom ett samarbete med vårdcentralen i Mariefred och miljöenheten på Strängnäs kommun.

undefined
Bodarna i Västerviken öppnar som regel den 1 maj. Det är det datumet som gäller enligt arrendeavtalen.

– Kring den 25 mars sätter vi igång med förberedelserna, konstaterar Anders Hellsing.

Vid Västervikstorget i Strängnäs är det också arrendeavtal som gäller för såväl Grekisk taverna som de fem röda bodarna, där bland annat glass, fisk, öl, kött och våfflor serveras.

– De som driver verksamhet i bodarna betalar oss 15 000 årligen, vi höjde summan för några år sedan, men står själva för elkostnaden, säger Anders Ekman.

1 maj är det enligt avtalen sagt att säsongen kan börja.

– Men om bara vädret är vackert kan man säkert sälja någon glass eller så i slutet av april, anser Anders Ekman.

Uteserveringar

Normalt sett, icke-coronaår, kostar det en krona per kvadratmeter och dygn för att inom Strängnäs kommun kunna ställa upp en uteservering. Den som har alkohol på menyn betalar två kronor i stället för en. Tillkommer gör tillståndet hos polisen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!