Blöt klasskamp på Vasavallen i Strängnäs när mellanstadiet gör upp

Det är regnigt, blött och kallt på Vasavallens friidrottsbana, men i elevernas ögon lyser ändå kämparandan. I tre dagar tävlar Strängnäs mellanstadieklasser i trekamp.

Strängnäs2016-09-29 12:10

– Det är inte så kul väder, men man får göra sitt bästa ändå, säger Evelina Kardestad i Europaskolan Rogges klass 5B.

Tillsammans med klasskompisarna Wilma Stedt, Ebba Lindgren och Ella-Stjärna Almestrand småspringer hon mellan sextiometersbanan och längdhoppsgropen där de snart ska göra sin nästa insats.

Tävlingarna pågår i tre dagar och det är fjärde-, femte- och sjätteklassare som möts i trekampen under varsin dag. På torsdagen var det femteklassarnas tur. I grenarna sextio meter löpning, längdhopp och kast med liten boll får de poäng och vid dagens slut koras en vinnande klass. Eleverna får också testa andra grenar, som höjdhopp, men där räknas inte resultatet.

– Sextio meter är roligast. Jag älskar att springa och känna pressen av motståndarna på banorna intill, säger Wilma Stedt.

Hon tycker att det är roligt att skolornas idrottslärare samarbetar med en friluftsdag på det här viset.

– Det är skönt att inte behöva sitta i skolan, utan att få frisk luft och röra på sig, säger hon.

En annan elev som gillar 60-meterslöpningen är Leo Lounela, klass 5A på samma skola. Han var inte först över mållinjen i sitt heat, men var ändå nöjd.

– Det gäller att kämpa på, att tänka på sitt eget lopp och inte de som springer runtomkring. Det är ditt eget resultat du ska vara nöjd med, säger han.

Funktionärer är högstadieelever från de olika skolorna. En av dem är Emelie Sandberg som till vardags går på friskolan Asken. Hon nappade när hennes idrottslärare efterlyste äldre elever som ville hjälpa till. Regnet ställer till det för henne, men hon är glad i alla fall.

– Resultatlapparna går sönder, pennan fungerar inte och fingrarna är kalla. Men det är kul ändå, och deltagarna har roligt, säger hon.

Skolornas trekamp har hela 73 år på nacken, enligt läraren Malin Murakas från Paulinska skolan.

– Jag tror att den har överlevt så länge för att den innebär sammanhållning. En del av eleverna har gått tillsammans i förskolan eller känt varandra när de var små innan de hamnade på olika skolor. Nu får de återförenas. Det här är också en chans för lärarna från de olika skolorna att träffas, säger hon.

Innan eleverna får gå hem och värma sig möts några av dem i en kurirstafett med sex tjejer och sex killar från varje skola. Resten hejar på sin skola från läktaren. Även detta är en mångårig tradition, enligt Malin Murakas.

Vilka klasser som vunnit avslöjas i skolorna först på fredagseftermiddagen, när alla poäng räknats ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om