David i Strängnäs om arbetet mot cancer på brandstationerna

Brandmän som yrkesgrupp har en kraftigt förhöjd risk att drabbas av cancer.
På brandstationen i Strängnäs träffar vi David Hultman som varit med och utvecklat konceptet "Friska Brandmän" som fått stor spridning internationellt.
– Det är tyvärr många inom branschen som förlorat kollegor, säger han.

Brandingenjören David Hultman i Strängnäs har tillsammans med tidigare kollegan Stefan Magnusson varit med och tagit fram den uppmärksammade arbetsmetoden "Friska Brandmän".

Brandingenjören David Hultman i Strängnäs har tillsammans med tidigare kollegan Stefan Magnusson varit med och tagit fram den uppmärksammade arbetsmetoden "Friska Brandmän".

Foto: Angelica Säfvenberg

Strängnäs2024-11-23 12:03

Nyheten i korthet

  • Brandmän har en hög risk att drabbas av cancer, jämförbar med riskerna för tobaksbruk. David Hultman, brandingenjör i Strängnäs, har utvecklat konceptet "Friska Brandmän" för att minska exponeringen av farliga ämnen i arbetet.
  • "Friska Brandmän", även känd som "Skellefteåmodellen", innebär att brandmän byter kläder direkt efter en insats och sanerar utrustningen under kontrollerade former. Detta minskar risken för kontaminering.
  • Konceptet har fått internationell spridning och accepterats som en arbetsriktlinje av EPSU, där cirka 500 000 brandmän i 17 länder ingår. Trots förbättringar finns det fortfarande mycket arbete kvar att göra.

– Att det luktade brandrök var normen på brandstationer i Sverige för 15 år sedan. Nu är situationen den omvända, säger brandingenjören David Hultman i Strängnäs.

Ungefär vid samma tidpunkt träffade han kollegan Stefan Magnusson på brandstationen i Skellefteå. David Hultman berättar att det under en period skedde flera tragiska händelser efter varandra med kollegor som drabbades av misstänkt yrkesrelaterad cancer.

– En gemensam kollega i Skellefteå gick bort i cancer. På kollegans begravning lovade min vän (Stefan Magnusson) som stod kollegan nära, att det här är sista gången som det sker. 

Det blev startskottet för utvecklingen av arbetsmetoden "Friska Brandmän", något som SVT Sörmland uppmärksammade tidigare i veckan och som även gick att se som inslag i Efter fem i TV4. 

– Det finns mycket forskning som visar att det inte är helt hälsosamt att arbeta som brandman. Det handlar om att minska exponeringen av farliga ämnen som man utsätts för i arbetet, säger David Hultman. 

Det är här som tvättmaskinen fått en central roll. 

Genom att byta kläder direkt efter avslutad insats, för att därefter kapsla in och ta med utrusningen tillbaka till stationen, kan kedjan av kontaminering brytas i ett tidigt skede. 

– Utrustningen saneras och tvättas under kontrollerade former. Med detta så minskar vi risken för att vi själva och andra kollegor exponeras för farliga ämnen.

undefined
David Hultman berättar att efter avslutad insats så byter man om direkt på plats. För att därefter ta med sig utrustningen hem för tvätt i maskinen. "Tanken är att det ska vara enkelt", säger han.

– Det kan låta enkelt att separera det som är rent från smutsigt, men så har det inte alltid sett ut. Tidigare var inte utrusningen heller anpassad för tvätt på samma sätt som den är i dag.

För två år sedan klassade Världshandelsorganisationen, WHO, brandmannayrket som utsatt för cancerrisk i den högsta kategorin. Yrket jämförs medföra lika stor risk för cancer som tobaksbruk. 

Men trots att brandmän är överrepresenterade när det kommer till risken att drabbas av yrkesrelaterad cancer förklarar David Hultman att situationen är betydligt värre än så.

– Det är ingen slump vem som väljer att bli brandman. De har i genomsnitt bättre hälsa än befolkningen i stort och trots det så ser vi den här överrepresentationen.

Arbetsmetoden som även fått namnet "Skellefteåmodellen" har numera blivit en del av utbildningen till att bli brandman. 

– Förhoppningen är att nyexaminerade brandmän kan sprida detta vidare på stationerna. Det tar tid innan det sker förändring.

David Hultman tror att det är en komplex fråga som dels handlar om att risker inte upplevs lika allvarliga om konsekvensen inte sker i närtid.

– Det är därför som det varit extra viktig att hitta enkla lösningar på problemet. 

"Friska Brandmän" har även nått ut stort internationellt och accepterats som en arbetsriktlinje av EPSU, European public service union, där ungefär 500 000 brandmän i 17 olika länder ingår.

– Det har skett en stor förändring i branschen, men det finns fortfarande mycket kvar att göra eftersom många stationer jobbar på lite olika sätt. Kollegorna runt om i världen gör verkligen ett fantastiskt arbete och de förtjänar ett långt och hälsosamt liv.

Karta: Strängnäs kommun Räddningstjänsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!