Brist på ambulanspersonal: "Vi behöver en nattbil till"

En ambulans står oanvänd nattetid i Strängnäs. Samtidigt får Eskilstunaambulansen åka hit fyra gånger per dygn och hjälpa till.

Linda Järleros, Erik Sandberg och Anders Lundin, alla ambulanssjuksköterskor i Strängnäs

Linda Järleros, Erik Sandberg och Anders Lundin, alla ambulanssjuksköterskor i Strängnäs

Foto: Sofie Axelzon

Strängnäs2022-09-21 06:33

– Strängnäs är egentligen för stort för att vara en satellitstation till Eskilstuna, men för litet för att vara en egen. Flera chefsbyten på kort tid har också gjort att Strängnäs blivit åsidosatt. Vi är det lilla svarta fåret, säger Anders Lundin, ambulanssjuksköterska och facklig företrädare. 

– Vi blev lovade att Strängnäs stod på tur för en satsning, sen fick vi veta att Nyköping fått fyra nya tjänster. 

undefined
Ambulanser i region Sörmland.

Enligt Anders Lundin finns nu i alla fall ett löfte om fyra nya tjänster även i Strängnäs från och med årsskiftet. Idag är man 14 anställda i Strängnäs, och det räcker för att ha en ambulans dagtid och en dygnsbil. Antalet ambulanser är detsamma som år 1972. 

– Vi behöver kunna bemanna en nattbil till. Men för att täcka in nätterna behöver vi sex nya tjänster. Fyra tjänster räcker inte, så då blir det bara vissa nätter eller delar av nätter den ambulansen kan användas i alla fall. Idag står en bil helt oanvänd på nätterna. 

– Om vi får en utryckning nattetid ända ut till exempelvis Kalkudden, som sen ska in till Eskilstuna är vi borta uppåt tre timmar och då finns ingen ambulans alls i kommunen.

undefined
Ambulanssjuksköterskan Anders Lundin visar de trånga lokalerna som är från 1980.

Ambulansen i Eskilstuna får i snitt åka till Strängnäs fyra gånger per dygn för att täcka upp vid larm, oftast kvällstid. Det finns även en så kallad single responder-bil som är en resurs som kan åka ut på ärenden där man inte vet om det faktiskt behövs en ambulans, för att göra en första bedömning. 

– Men den ser vi i stort sett aldrig. Tanken var att den skulle vara en resurs i Strängnäs, men den har fullt upp i Eskilstuna, säger Anders Lundin. 

Birgitta Barkne Nilsson är verksamhetschef på ambulanssjukvården Sörmland sedan 2021.

Varför tillsätter man fyra tjänster när det behövs sex?

– Vi har fått ett tillskott på 3 miljoner kronor och för det skapar vi fyra nya sjukskötersketjänster på heltid, säger Birgitta Barkne Nilsson.

undefined
Birgitta Barkne Nilsson är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland.

Den nuvarande ambulansstationen i Strängnäs togs i bruk 1980, och lokalerna dömdes ut 2019, av flera skäl.

– Det tog två år innan vi fick nya tillfälliga lokaler som funkar, säger Anders Lundin som hoppas på att en ny station ska byggas inom kort. Personalen har med hjälp av en arkitekt tagit fram ritningar för en ny station, inspirerad av Katrineholmsstationen, men ännu är inga beslut tagna.

undefined
Skåpen i ambulansstationen i Strängnäs är så gamla att de kräver utgångna mynt.

Hur ser planerna ut och varför tar det så lång tid? 

– Det pågår en förstudie, säger Birgitta Barkne Nilsson.

Karta: Vårdcentralen Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!