Tävlingen Strängnäs Open arrangeras av det svenska kubförbundet Svekub och kommer hållas i Vasaskolans matsal. Det är bröderna Felix, 11, och Valter Lärnestad, 8, som tillsammans med pappa Martin ansökt om att få arrangera tävlingen.
Tidningen träffade familjen för att prata om kubens ökade popularitet, hur tävlingen går till och vad som krävs för att bemästra det färgglada pusslet.
– Det här är första gången vi arrangerar tävlingen i Strängnäs. 2019 höll vi den i Folkets hus i Åker. Vi planerar även för en tvådagarstävling den 2–3 mars här i Strängnäs som man kan börja ansöka till nu under helgen, säger Martin Lärnestad.
Den äldre brodern Felix berättar hur det går till när man tävlar i kub. På bordet framför sig har han en matta kopplad till en dator. På skärmen syns en timer och ett antal bokstäver. Felix pekar på skärmen samtidigt som han förklarar.
– Bokstäverna indikerar hur kuben ska blandas, så att alla som tävlar får samma blandning. Sen täcker man över kuben innan de tävlande får komma in.
Han lägger händerna på mattan samtidigt som han förklarar vidare.
– När man lyfter händerna från mattan startar tiden och när man lägger tillbaka händerna stoppas den. Först har man 15 sekunder på sig att kolla på kuben, sen måste man lösa den, förklarar han.
Pappa Martin fyller i.
– Standardkuben 3x3 löser man fem gånger under en tävlingsomgång. Sen tar man bort den bästa och den sämsta tiden och drar ett snitt på de övriga tre tiderna, som man sedan tävlar med, förklarar han.
Under Strängnäs open förekommer åtta separata grenar med olika kuber och förhållanden. Förutom den klassiska 3x3 kuben förekommer bland annat 2x2, 4x4 och en pyramidformad variant kallad pyraminx. Det kommer även att tävlas i 3x3 med en hand.
Felix har hållit på med kub i drygt ett och ett halvt år. Intresset startade när en kompis tog med en kub till skolan och efter en sommar av övning hade han den bemästrad. Nu löser han och lillebror Valter kuber lika lätt som en annan viker servetter.
Hur lär mig sig bäst att lösa kub?
– Det krävs mycket planering. Det bästa är att leta upp en guide på Youtube eller någonting liknande. En kub kan ha ungefär 43 miljarders miljarder olika kombinationer så att bara försöka lära sig på egen hand går inte, menar Felix.
– Det finns fler blandningar än sandkorn, tillägger Valter.
Efter en snabb sökning på internet kan pappa Martin bekräfta sönernas påstående.
Felix personliga rekord för 3x3-kuben ligger på 5,43 sekunder. I tävlingssammanhang har han som bäst mäktat med 8,32 sekunder. Men på lördag finns det en tydlig favorit som familjen kan enas om:
– Daniel Wallin. Han är en av Sveriges bästa kubare genom tiderna, säger Martin.
Den inkluderande stämningen kring kub-sporten är någonting Martin Lärnestad vill belysa. Tävlingarna är öppna för alla åldrar och det finns ett sportsmannaanda utövarna emellan.
– Trots att det är en individuell sport hejar man mycket på varandra. Om någon slår ett rekord blir det mycket high-fives. Det gör det till ett fint community. På lördag kommer många deltagare vara i Felix ålder men det kommer även finnas en som snuddar på 60.
Klockan 9 den 13 januari drar Strängnäs open igång i Vasaskolans matsal. Det är fri entré för intresserade åskådare.