Sugen på bröllop? Strängnäs bjuder in till drop in-vigslar

Strängnäs återupplivar traditionen med drop-in-vigslar på pingstafton: En chans för par att säga 'ja' och förnya sina löften.

På pingstafton kan man spontangifta sig i Strängnäs.

På pingstafton kan man spontangifta sig i Strängnäs.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Strängnäs2024-05-16 11:54

Nyheten i korthet

  • Strängnäs kommun återupplivar sin populära tradition med drop-in-vigslar på pingstafton. Kommunikationschef Fredrik Andréasson hoppas på "all time high" tack vare det lovande vädret.
  • Vigslarna kommer att äga rum på två platser, Ekotemplet i Strängnäs och vid Nabbviken, mellan kl. 11-14 på lördagen. Evenemanget är öppet för både nya bröllop och förnyelse av löften.
  • Innan vigseln måste par ansöka om hindersprövning från Skatteverket, som är giltig i fyra månader. Vigseln är gratis och det kommer att finnas vigselförrättare och vittnen på plats.

De senaste tre åren har drop-in-vigslar på pingstafton blivit en populär tradition i Strängnäs. Fredrik Andréasson, chef vid kommunens kontaktcenter, berättar att ett tiotal par har visat intresse för årets evenemang, men han påpekar att det är svårt att veta exakt hur många som kommer att dyka upp.

undefined
Fredrik Andréasson.

– Vädret ser lovande ut, så vi hoppas på all time high, säger Fredrik Andréasson.

Förutom par som vill gifta sig är dagen även öppen för dem som vill förnya sina kärlekslöften.

– Det var bra tryck förra året, jag tror det var mellan åtta och tolv par, men det är bara under tre timmar. Vi hade även ett par som kom och förnyade sina löften, säger han.

I år erbjuds två platser för vigselceremonin.

– Vi har valt två ställen – paren kan välja att vigas uppe på Ekotemplet i Strängnäs eller, för dem som har svårt att ta sig i trappor, vid Nabbviken precis nedanför Ekotemplet, förklarar Fredrik Andréasson. Bägge platserna har drop in-vigsel mellan klockan 11 och 14 under lördagen, tillägger han.

Tidigare år har det varit gamla som unga som kommer för gifta sig. Fredrik Andréasson säger att det är just det som är lite charmen med hela grejen.

– Det är en väldig blandning av människor som väljer att viga sig på det är viset – det är alla samhällsklasser. Vissa vill bara ha två vittnen. Andra kommer med hela familjen och släkten. Sen har vi de som kommer i blåkläder på lunchen och andra som har bröllopskläder. Så det är rätt kul, säger han.

Innan vigseln måste paret ansöka om hindersprövning från Skatteverket, vilket tar ungefär en vecka att få, enligt skatteverket. Men för de par som har en hinderprövning liggandes i byrålådan så är den giltig i fyra månader men giltighetstiden går inte att förlänga.

Så här går det till:
På själva vigseldagen ska paret ta med sig hindersprövningen, giltiga legitimationer och vigselintyget som medföljer hindersprövningen. Väl på plats kommer det att finnas vigselförrättare och vittnen. Om paret föredrar att ha egna vittnen går det bra, förutsatt att de är myndiga. För att fira denna speciella dag är vigseln helt gratis!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!